Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan stöd riskerar Jämtlands musikbransch att tystna

Coronapandemin har slagit mycket hårt mot kultursektorn, och musiken är ett av de områden som drabbats allra hårdast. En ny studie från konsultbolaget EY visar att den europeiska musikbranschen backade med 75 procent under 2020 på grund av covid-19. Mycket pekar på att 2021 också kommer bli ett mörkt år.

Även i Jämtland har musikbranschen drabbats hårt, när orkestrar, konsertlokaler och restauranger med livescener tvingats stänga ner eller kraftigt begränsa sin verksamhet. Lokala musikskapare som är beroende av royaltyintäkter från spelningar har fått det svårt när livemusiken tystnat på Jazzköket, Hotell Fjällgården, Storsjöteatern och många fler ställen.

Just nu arbetas det intensivt med vaccin och försök till en säker återstart av kulturen. För musikskaparna kommer dock krisen fortsätta hela 2021 och 2022, oavsett hur det går med vaccin och återöppning. Det beror på att intäkterna från utlandet har en fördröjning på ca 12 månader. Branschen förbereder sig för en tuff tid även framåt. 

När musiken tystnar påverkar det inte bara låtskrivare och musiker, utan hela samhället. Nu visas tydligt det värde som musiken skapar, och som sedan fortplantar sig vidare till andra yrken: ljud- och ljustekniker, servicepersonal, ordningsvakter och hela turismsektorn. Dessa är yrken som är särskilt utsatta då många är småföretagare eller har osäkra anställningsförhållanden.

Att få musiken i Jämtland på fötter igen kommer att bli en stor utmaning. När musikskapare inte har möjlighet att försörja sig på musiken tvingas de se sig om efter andra jobb.

Stim har gjort en undersökning bland anslutna aktiva musikskapare, som visar att 56 procent tror att det kommer bli svårt att fortsätta att försörja sig på grund av pandemin. När man inte kan träffas och skapa musik tillsammans försvinner möjligheten att knyta kontakter och få till framgångsrika samarbeten. De livsviktiga trådarna i branschen kapas.

Men med rätt stöd kan musikbranschen bli en viktig del av lösningen för att vända krisen för hela samhället. Ett nystartat musikliv kan bli en motor för regionen – för att skapa tillväxt, jobb och en levande kultur som ger energi och stärker sammanhållningen.

Beslutsfattare på både lokal och nationell nivå har gjort mycket för att stödja föreningar, spelställen och enskilda musiker och musikskapare. Samtidigt måste vi inse att det är långt kvar tills branschen är tillbaka på fötter. Om vi inte agerar snabbt riskerar vi när pandemin är över att stå utan ställen att mötas, spela och lyssna på ny musik, och utan låtskrivare och kompositörer att skapa den.

Men tillsammans med politiken kan vi göra kulturen levande igen. Låt musiken bli en del av lösningen.

Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel