Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utmaningsrätt ett bra sätt att förbättra företagsklimatet i Östersund

På det senaste kommunfullmäktige röstade S nej till att införa utmaningsrätt i Östersunds kommun. Utmaningsrätt är ett sätt att ge andra aktörer (företagare, entreprenörer) en möjlighet att vara en utförare av kommunens verksamhet.

Kommunen bestämmer själv inom vilka områden som utmaningsrätten ska tillämpas. En företag kan då sedan rikta en utmaning mot ett särskilt område, utmaningen innebär att företaget ser sig kunna bedriva verksamheten effektivare och billigare än vad kommunen själv kan göra. Kommunen behöver då göra en genomlysning inom området för att se vilka kostnader som faktiskt finns där och vart besparingspotentialen finns. Om företaget har rätt så kan de anta utmaningen.

Det mest centrala för en politiker är att aldrig glömma bort vems pengar det egentligen är man förvaltar.

Enligt S innebär detta onödigt administrativt arbete om utmaningen sedan inte antas. Det som är bristande i resonemanget är att S alltså anser att det är onödig byråkrati att få koll på hur väl kommunen använder sina skattemedel.

Det mest centrala för en politiker är att aldrig glömma bort vems pengar det egentligen är man förvaltar. Skattemedlen tillhör först dem som jobbat ihop dem, inte kommunen. Slöseri med skattemedel måste därför alltid motverkas. Kommunen ska vara liten, men där den finns ska den vara stark. Med fler utövare och konkurrens kan vi stärka kvalitén i verksamheten.

Östersunds kommun har länge haft en medioker placering när Svenskt Näringsliv gör sin ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner, även om attityden från S gärna är en annan. Med utmaningsrätt skulle kommunen ha ett utmärkt och tydligt instrument för att kunna förbättra företagsklimatet och göra företagen mer delaktiga i verksamheten.

Företagen ska inte ses som konkurrenter till kommunen, de ska ses som delar av den eftersom vinsten i företagen har skapat välfärden. Men sin vana trogen så väljer S att döma ut förslag i stället för att se möjligheterna med dem.

Det finns inget egenvärde i att kommunen bedriver all verksamheten i egen regi, det enda egenvärdet som finns är att skattemedel blir använda så effektivt som möjligt och till det medborgarna har betalat in för. 

Joel Nordkvist (M) vice gruppledare Moderaterna Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel