Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utvisning till Afghanistan är en humanitär skamfläck

Ditt liv hänger på en skör tråd. Du är dödssjuk.

Det finns mediciner, teknik och läkarkompetens, men Sveriges regering och Socialstyrelsen tillåter inte att det används för att göra dig frisk! Det är bättre att du dör.

Nej förlåt, det blev fel myndighet. Myndigheten ska vara Migrationsverket och inte Socialstyrelsen.

Läkarna säger att den enda medicin som hjälper för ditt allvarliga suicidala tillstånd är att du får uppehållstillstånd, och att du får det nu. Men den medicinen har läkarna inte rätt att ge dig, trots läkaretik och Socialstyrelsens regelverk.

Vi inser att du inte kommer att få ditt uppehållstillstånd. Du drog en nitlott i det stora asyllotteriet. En tunn intervju med oengagerad advokat och dålig handläggare talar sitt tydliga språk. Och eftersom du blev åldersuppskriven redan när du sökte asyl så räknas du inte som barn så ingen kunde vara med och stötta dig.

Du kom in i våra hjärtan i januari 2016 och har snart varit två år i Sverige.

Våra hjärtan går sönder. Det gör ont i hela kroppen. Varje vaken stund är du i våra tankar, och på natten när vi inte kan sova. Varför kan vi inte få hjälpa dig, du fantastiske yngling, nyss 18 år fyllda, men som Migrationsverket påstår är 21,5 år?

Du är den finaste och smartaste kille jag träffat. Sverige skulle verkligen behöva dig i sin framtida samhällsutveckling.

När man kommer till Sverige som 16-åring får man god man, HVB-hem och skolgång. Du fick en säng i ett rum med tre vuxna på ett stort asylboende. Du skrek efter din mamma och lekte med skolbarnen men fick inte gå med dem i skolan. Alla såg hur felplacerad och ”liten” du var, men i Sverige kan inte ålder överklagas förrän man får asylbeslut.

Väntan på beslut knäcker dig fullständigt. Nu vill du bara ha besked och blir det nej så är du fast besluten att avsluta ditt liv. Du orkar inte överklaga säger du. Att leva som gömd gjorde du i Iran så det vägrar du nu. ”18 år räcker. Jag vill bara ha frid. Läkarna kan ta mina organ till någon som behöver dem och som kan leva ett bra liv”.

Sveriges regering vill skicka dig till Afghanistan, ett land du aldrig varit i. Dit skulle du komma för internflykt som hazar, uppenbart europeiserad, desorienterad då du aldrig varit i landet, brytande på persiska och vår regering förväntar sig att du ska kunna klara dig där!

Vanliga hazarer är högvilt för talibaner och IS. Överfallsmord på hazarer efter vägarna är vardagsmat. De som är europeiserade är precis som för vanliga svenskar rena måltavlan för terror, misshandel, rån och död samt även för tvångsrekrytering.

Vi kämpar för dig, men går sönder inombords varje dag och natt. Vi kan inte längre leva ett normalt vardagsliv. Det är inte normalt att man ska behöva se på när någon som skulle kunna vara frisk och levande dör ifrån en.

Vår tillit till det svenska samhället, våra politiker och myndigheter dör med den här processen. Afghanutlämningarna kommer att bli socialdemokratins historiskt största humanitära skamfläck.

Vår familj är enbart en av alla tusentals engagerade familjer som kämpar för och med de fantastiska människor som flytt för sina liv och kommit till vårt rika land. Vi kommer aldrig att lägga vår röst på ett parti som utvisar barn och unga samt människor som väntat på beslut mer än 21 månader (EU:s längsta väntetid på beslut).

Ahmads extramamma

Tyvärr kan jag inte underteckna artikeln med mitt eget namn av hänsyn till Ahmad (inte hans riktiga namn). Jag måste därför skriva under pseudonym.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel