Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Den privata sektorn löser inte våra kriser

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Det är inte den privata sektorn man vänder sina förhoppningar till när det är pandemi i världen. Kanske något att fundera över när man monterar ner den offentliga sektorn.

Värdet av en stark offentlig sektor för ett land i kris blir tydlig för var och en, inte bara regionalt och nationellt utan även internationellt.

Privatiseringar i ett samhälle där ingen längre tar ett helhetsansvar har med all tydlighet ett pris. Lagerhållning för hälso- och sjukvårdsprodukter och medicin var för dyrt och inte marknadsmässigt konkurrenskraftigt, och nu står vi med byxorna nere i ett skarpt läge där vi verkligen hade behövt tänka efter före.

Det förvånar att inte fler såg faran när vi sålde ut våra offentliga tillgångar. Hoppas att vi kan ta med oss något gott ur allt detta elände.

Vi behöver ha en stark offentlig hälso- och sjukvårdsorganisation och vi behöver vara rädd om vår personal för att klara det.

Vi måste säkerställa lagerhållning av mediciner och sjukvårdsprodukter så att vi vet att det finns när vi som bäst behöver.

Att effektivisera har ett pris och ibland måste vi försvara överkapacitet i normalläge för att klara det extra ordinära vid behov.

I en pandemi går det inte att tänka jag, där måste vi se de stora strukturerna precis som vi skulle behöva göra på så många andra områden där vi har problem att lösa inom offentlig sektor.

Vi lär oss med all tydlighet att hälsa är det som alltid måste få komma först även om det slår hårt på samhället i stort. Det hjälps inte att vara rik om du inte är frisk. Vi vet också att den som redan har det svårt löper större risk att bli sjuk.

Vi lär oss i den kris vi lever i att vi behöver hjälpas åt. Det hjälps inte om jag bara tänker på mig utan vi måste göra det som även är bäst för andra. Att återinföra solidaritet med våra medmänniskor är det enda som effektivt löser våra problem i nuläget.

Kris betyder utveckling om vi gör det rätt.

För Vänsterpartiets Regiongrupp: Elin Hoffner, Marie Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel