Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Inför kultur på recept i Region JH – det kan ge många positiva effekter

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det är många branscher som just nu håller andan: Hur ska det gå? Vad blir kvar efter pandemin?

En av dem är kultursektorn. Hur ska det gå nu när publiken inte kan komma? När evenemang efter evenemang tvingas ställa in?

Det kommer ett ”efteråt” som börjar med en uppförsbacke. Därför är Vänsterpartiet glada för att man ser positivt på vår motion om kultur på recept, och vi hoppas givetvis på ett bifall till motionen i regionfullmäktige, i det avseendet att regiondirektören får i uppdrag att utreda hur kultur på recept skulle kunna införas i Region Jämtland Härjedalen.

Nej, det är såklart ingen lösning på coronakrisen som drabbar kultursektorn, och motionens syfte är heller inte det. Men förhoppningsvis kan den få en positiv effekt även på kultursektorn, som ett extra plus.

Kulturens betydelse för människors välbefinnande kan inte nog understrykas: flera studier bekräftar vilken viktig roll kultur kan ha i rehabilitering och ur ett hälsoperspektiv. Som behandlingsåtgärd har kulturen väckt ett allt större intresse och flera regioner använder redan kultur på recept som behandlingsmetod.

Ett exempel på en region som infört kultur på recept är Jönköping. Där erbjuder man kulturunderstödd rehabilitering, som riktar sig till den som är sjukskriven för stressrelaterade besvär, psykisk ohälsa och/eller ospecificerad långvarig smärta. Den kulturunderstödda rehabiliteringen är arbetslivsinriktad och målet är att man ska kunna återgå till någon form av arbete, arbetsträning eller studier.

Även i Västsverige har man startat ett projekt där man testar kulturunderstödd rehabilitering. Projektet innebär att deltagarna, som fått remiss från sin vårdcentral, träffas varje vecka för att prova olika kulturaktiviteter.

Det handlar både om att utöva själv och att uppleva evenemang såsom att besöka museum eller konserter. Man har konstaterat att det är ett stort steg att gå från att vara hemma på heltid till att exempelvis arbetsträna. Kulturunderstödd rehabilitering kan fungera som en mellanperiod, ett litet steg på vägen, där man får hjälp med att skapa rutiner i vardagen och komma in i ett sammanhang igen.

Kultur på recept är en chans att ge alla medborgare, oavsett sjukdom, kön, etnicitet och bostadsort, samma förutsättningar att ta del av den förebyggande, behandlande och rehabiliterande effekt som kulturen kan ge. Effekter som kan förkorta sjukfrånvaro, leda till ökad folkhälsa och begränsa utanförskap.

För de många som lever i ofrivillig ensamhet hade det här kunnat vara en unik chans att bryta den ensamheten. För dem med psykisk ohälsa, stressrelaterade problem och smärtproblematik skulle det kunna vara en väg ut ur isolering och tillbaka in i samhället. När man prövade projektet i Skåne såg man flera positiva effekter avseende flera olika självskattade mått.

Vår förhoppning är att kultur på recept kommer att införas i vår region. Precis som att läkare och annan legitimerad vårdpersonal kan skriva ut fysisk aktivitet på recept borde de kunna skriva ut kultur.

För Vänsterpartiets regiongrupp:

Elin Hoffner, Marie Svensson, Sonny Hoffman, Catarina Antán, Helena Åsasdotter Nord, Bosse Danielsson, Alf Lundin, Hanne Krogfjord, Delina Mostafaee, Jan-Peter Lehmann, Christine Brulin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel