Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: V och S: Nedmonteringen av nattbemanningen i Krokoms hemtjänst måste stoppas

Annons

I Krokoms kommun står M, KD, C och MP fast vid neddragningarna av hemtjänstens nattpatrull och hänvisar att det är ett verksamhetsbeslut som man inte vill ändra.

Nedmonteringen är redan i full gång, verksamheten planerar att minskningen av nattpatrullen ska ske från och med januari.

Det innebär att man medvetet försämrar både tryggheten för dem som har hemtjänst och arbetsmiljön för dem som arbetar inom hemtjänsten, och för nattdistriktssköterskorna i Krokoms kommun.

V och S har arbetat mot dessa försämringar och vill ha svar på följande frågor:

Man har sagt att Pensionärsrådets synpunkter ska inhämtas. Hur ska man göra det?

Nattro-kamerorna fungerar inte alls än som det är tänkt, då det är driftsproblem och problem med täckning. Endast en kamera är nu i bruk. Kommunen har inte en utbyggd infrastruktur för detta än.

Hur hanterar man det faktum att den beställda analysen jämför Krokom med andra kommuner med samma invånarantal men inte tar hänsyn till att Krokom är geografiskt väldigt stor, på 14:e plats av 290 kommuner.

Hur har man tagit tillvara på personalens synpunkter? Personalen är den viktigaste resursen man har inom hemtjänsten.

Vi menar att neddragningen inte är genomarbetad utan bara handlar om att spara pengar. Den tänkta besparingen är 1,5 miljoner kronor. Man har redan provat att dra ned på nattbemanningen i Offerdalsområdet, men gick snabbt tillbaka till ordinarie bemanning.

Äldreomsorgen går på knä i Sverige. Personalen påtalar att de behöver fler kolleger, bättre villkor och en fungerande arbetsmiljö. Att ha en hög nivå på vård och omsorg för våra äldre är bra för hela vårt samhälle.

I Krokoms kommun har man väldigt höga sjuktal inom hemtjänsten, runt 13 procent. Att försämra arbetsmiljön och att inte låta personalen vara delaktig i framtagande av dokument som värdighetsgarantier för de äldre med behov av hemtjänst eller på särskilt boende i vår kommun, är fel väg att gå.

Vi menar att Krokoms kommun måste lyfta sig och bli en mer attraktiv arbetsgivare. Nedmonteringen av nattbemanningen måste stoppas.

Samverkanspartierna har förlitat sig på att den nya välfärdstekniken (nattro-kamera) ska kunna göra att man kan minska på hemtjänstens nattpatrull, men den 1 november kom Socialstyrelsens utredning vad gäller värdfärdsteknik, där man undersökt tolv kommuner. Där framkommer det att man inte kan ersätta personal med teknik.

Däremot har kamerorna bidragit till att hemtjänsten avlastas och kan ägna sig åt annat än rutinmässiga, långväga nattbesök. Så nu när vi har fakta hoppas vi från V och S att samverkanspartierna tar till sig vad som står utredningen.

Både samverkanspartierna och vissa medier har försökt att få det till att vi i V och S är motståndare till nattro-kameror, men det är vi absolut inte. Det vi är kritiska till är att man tror att nattro-kamerorna ska kunna minska behovet av hemtjänstens nattpersonal, samt att det är driftsproblem med kamerorna.

Vi har fortfarande inte infrastruktur i vår kommun som gör att vi kommer att kunna erbjuda kameror till brukarna överallt, då det inte finns täckning.

Marie Svensson (V) ledamot socialnämnden

Annika Hansson (S) 2:e vice ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons