Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: V: Privata bolag tjänar på att regionen anlitar stafettpersonal – inte skattebetalarna

Stafettpersonal, alltså personal som hyrs ut kortare perioder av privata bolag till regionen, är en stor bidragande orsak till regionens underskott.

Stafettberoendet innebär att många av länets patienter inte har möjligheten till en fast läkarkontakt. Det skapar i sin tur en otrygghet och upplevelse av dåligt bemötande för patienten, fler misstag görs och antalet vårdskador ökar.

Ur ett personalperspektiv påverkar det arbetsmoralen, vårdkvalitet, utveckling, och leder till minskat engagemang och rutiner som inte följs.

För regionen leder det till en situation där det blir svårare att rekrytera, dålig arbetsmiljö för den fasta personalen och kraftigt ökade kostnader.

Systemet brukar försvaras med att det är svårt att göra något åt.

Mycket av pengarna som regionen betalar för stafettpersonalen hamnar i fickorna på ägarna till de privata vårdbolagen. De pengarna borde i stället återinvesteras i välbehövliga satsningar för personalen och i verksamheten.

En klar majoritet av Sveriges befolkning vill stoppa utflödet av våra skattepengar i form av vinster till privata bolag. Systemet brukar försvaras med att det är svårt att göra något åt. Både i SKL och i riksdagen arbetar Vänsterpartiet hårt för att stoppa vinstintressena i välfärden, trots andra partiers motvilja. 

Är det möjligt att öppna upp marknaden för att privata bolag ska kunna göra vinst på skattepengar i skola, vård och omsorg så är det också möjligt att göra det omvända.

Överskott ska gå till utveckling och förbättringsåtgärder som kommer alla till del.

Vänsterpartiet vill lagstifta mot vinster i välfärden. Blir det överskott ska våra skattepengar gå tillbaka till verksamheten, inte bygga förmögenhet i privata händer. Pengarna ska satsas på vår personal och en kvalitet på högsta nivå. Överskott ska gå till utveckling och förbättringsåtgärder som kommer alla till del.

Det är ett systemfel när våra skattepengar försvinner som företagsvinster och konsekvensen blir en underfinansierad välfärd. Visst går det att göra något åt, det handlar bara om vilja!

Elin Hoffner (V) Vänsterpartiets grupp Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel