Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Region Jämtland Härjedalen hade kunnat föregå med gott exempel

På senaste regionfullmäktige antogs ett nytt regionalt skogsprogram. Som vi kunnat läsa i Östersundsposten var det nästan total majoritet som röstade för förslaget, endast ett parti valde något annat än bifall. Vänsterpartiet valde istället att yrka på en återremiss. Det finns flera anledningar till detta, men den främsta och största är klimatet. Vi är medvetna om vilken viktig näring skogsbruket är för Sverige och vår region, men samtidigt inser vi att skogen uppfyller en otroligt viktig funktion för vår miljö och för att bromsa klimatförändringarna.

Vänsterpartiet har inget emot att utveckla produktionen, tvärtom skulle vi gärna se en satsning på ökad regional produktion så att träråvaran förädlas i vår egen region istället för att skickas söderut för att bli toalettpapper. Det vi ställer oss starkt kritiska mot är att man nu beslutat att utöka uttaget av biomassa, alltså att avverka mer skog.

Det nya regionala skogsprogrammet borde för det första harmoniseras med såväl de nationella som de internationella strategier som finns inom området. Vi har åtagit oss att följa ett antal strategier, bland annat om klimatet. Genom det här skogsprogrammet kommer vi som region inte ha möjlighet att uppfylla dem. Det är strategier som inte är bindande, men som vi ändå har åtagit oss av en anledning. Det handlar om vilken planet vi tänker lämna över till våra barn och barnbarn.

Region Jämtland Härjedalen hade kunnat föregå med goda exempel där framtidens planet prioriteras. Istället valde man ökade avverkningar och att helt bortse från de miljömål man tidigare antagit. Frågan är hur många rapporter om klimatförändringarna som ska behöva släppas innan budskapet går in hos alla politiker: snart är det för sent att göra något.

Skogen lagrar koldioxid. Ju mer skog vi avverkar, desto mindre koldioxid kommer alltså kunna lagras. Skogen är självfallet en viktig naturresurs på grund av vad den kan användas till. Men den är kanske ännu viktigare i sin roll för att bromsa klimatförändringarna. Utöver det skulle ökad mängd avverkningar ha en direkt negativ effekt på den artrikedom vi ser idag i våra skogar, och som redan är hotad. Den svenska urskogen och de värdefulla nyckelbiotoper som finns där borde bevaras, och inte utsättas för hot om avverkning för ekonomisk vinnings skull.

Det borde inte handla om markägarnas rättigheter i första hand, utan snarare om att veta att åtminstone vi gjort vad vi kunnat för att rädda planeten för våra efterkommande generationer.

Regiongruppen Vänsterpartiet Jämtlands Län, genom Elin Hoffner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel