Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Skälig levnadsstandard måste vara självklart även för dem med funktionsnedsättning

Annons

Funktionsnedsättning är inte självvalt men stänger människor ute från arbetsmarknaden. Följden kan bli permanent fattigdom, begränsade livsval och utanförskap. Vi kan inte acceptera den orättvisa som det innebär att personer med funktionsnedsättningar hänvisas till att leva under ekonomiskt miserabla förhållanden.

Vi vet att ojämlikheten i världen särskilt drabbar personer med funktionsnedsättning. Det finns en tydlig koppling mellan fattigdom, sämre hälsa, våld i nära relationer och funktionsnedsättningar. Kvinnor, HBTQ-personer och personer med utländsk härkomst i kombination med funktionsnedsättningar är parametrar som i varje led försvårar ytterligare.

Personer med funktionsnedsättningar löper en högre risk för ohälsa. Utsattheten för fysisk och psykisk sjukdom är stor och fattigdom är en verklighet för många när inte samhällets skyddsnät fungerar.

Samtidigt som många länder genomgått en positiv ekonomisk utveckling med minskad fattigdom har klyftorna mellan individer och grupper ökat. Funktionsnedsättning har en tendens att låsa fast människor i fattigdom och att öka sociala orättvisor och i de flesta samhällen tillhör personer med funktionsnedsättning de allra mest marginaliserade.

Bygger vi ett tillgängligt samhälle för alla? Det är en rättvisefråga!

Är det ens möjligt för den med funktionsnedsättning att utbilda sig och finns det en anpassad arbetsmarknad när utbildningen är klar?

Att aldrig ha haft inkomst av arbete och att bli insorterad i gruppen bidragsberoende är stigmatiserande och kan vara kränkande. Ingen ska behöva leva i permanent fattigdom.

Hittills har man i strid mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning politiskt blundat för denna orättvisa. Den låga nivån på garantiersättningen är inte förenlig med att Sverige har ratificerat konventionen och därmed förbundit sig att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva på lika villkor med andra medborgare.

Det ska vara självklart med en skälig levnadsstandard även för den som aldrig har möjlighet att ta del av arbetsmarknaden. Det krävs politiska beslut och förändringar på nationell nivå för att komma till rätta med orättvisorna.

Offentlig sektor måste ta sitt ansvar i frågan och så även Region Jämtland Härjedalen. Regionen måste öppna för fler arbetstillfällen för personer med funktionsvariation och/eller funktionsnedsättning.

Att få människor att bli en del av samhället och arbetsmarknaden är en vinst för alla parter.

För Vänsterpartiets regiongrupp: Elin Hoffner, Marie Svensson, Sonny Hoffman, Catarina Raswill Antán, Helena Åsasdotter Nord, Hanne Krogfjord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel