Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Socialnämndens besparingar i Krokom fel väg att gå

Socialnämnden i Krokom har brottats med stort underskott de sista åren. Men att i ren desperation plocka bort insatser är verkligen inte en lösning. Särskilt som många av insatserna ger besparingar över tid.

Besparingsivern hos det blågröna styret kommer att leda till större underskott och försämra för invånarna.

Tre av åtta tjänster på öppna enheten ska bort. V yrkade som ensamt parti på att både boendestödet och öppna enheten skulle få mer resurser. Detta för att det är bra för dem som behöver dem, men också för att vi ser det som investeringar i hälsa och pengar.

Sorgligt nog deltog inte S i omröstningen om öppna enheten; om S röstat med oss hade vi stoppat nedskärningarna!

Boendestöd ger stödjande och utvecklande insatser till människor i hemmet. Insatsen ges framför allt till individer med olika typer av psykiska svårigheter där behovet av trygghet och att få insatserna utförda av personal man känner och med rätt kompetens är viktigt.

Inom kort kommer även den nya LSS-utredningen att föreslå att boendestöd blir en lagstadgad insats. Det innebär att kommunerna blir skyldiga att erbjuda boendestöd, och en neddragning nu är ett steg åt fel riktning.

Det blågröna styret väljer även att minska på antalet platser på Solbacka utan att ha någon plan för när nästa särskilda boende (säbo) ska stå klart. Detta trots att Krokoms kommun har kö till sina säbo.

Även rehabiliterande arbetssätt drabbas av nedskärningar, vilket står i strid mot tidigare beslut i kommunfullmäktiges styrdokument tillväxtstrategin och strategi för äldres hälsa.

Där står att kommunen ska arbeta med sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbete då det är två nyckelstrategier för att skjuta upp och minska behov av särskilt boende och hemtjänst, och därmed begränsa den kostnadsökning som den ökade andelen äldre leder till.

Marie Svensson (V) ledamot socialnämnden, gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel