Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Stoppa höjningen av politikernas arvoden i Berg!

Kommunstyrelsens majoritet föreslår kommunfullmäktige 28 november att höja arvodena för politiker i Bergs kommun. Den ökade kostnaden för skattebetalarna blir cirka 1 miljon kronor per år från och med 2020. Det är inte okej!

Förslaget innebär att beräkningen av politikernas arvode ska utgå från 90 procent av riksdagsledamöters arvode (68 400 kronor i månaden från 1 november 2019), alltså 61 560 kronor per månad för heltidsuppdrag. Med nuvarande regler får heltidsarvoderade politiker i Bergs kommun 72 procent av arvodet, eller 49 248 kronor per månad.

Redan med nuvarande regler får alltså de heltidsarvoderade politikerna nästan 50 000 kronor i månaden, men de vill ha över 60 000 kronor i månaden. Med vilken rätt föreslår de att ge sig själva den höjningen?

Samtidigt som kommunstyrelsen föreslår att höja arvodena för politiker, föreslås minskad bemanning i viktiga delar av välfärden. Överallt ska det sparas och dras in på kostnader. ”Effektiviseringar” kallas det. I själva verket handlar det om att de som jobbar på kommunala arbetsplatser ska göra lika mycket jobb, med färre kollegor.

Det är inte rimligt att politiker ger sig själva löneförhöjning, samtidigt som de kräver besparingar i välfärden. Den miljon kronor som ökade politikerarvoden beräknas kosta skulle komma till bättre användning inom omsorgen.

Alla politiker i Bergs kommun kandiderade inför valet 2018 medvetna om att arvodet var 72 procent av riksdagsledamöternas arvode. De politiker som vill ha ett högre arvode får föreslå det till nästa mandatperiod, så får kommunens väljare säga sitt om förslaget i kommunvalet 2022.

Vi kräver att höjningen av politikernas arvoden stoppas av kommunfullmäktige 28 november!

Lars Andersson (V) ordförande Vänsterpartiet i Berg

Alf Lundin (V), Helena Åsadotter Nord (V) ledamöter kommunfullmäktige

Marlena Hammer (V) ersättare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel