Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: V: Vår politik ökar jämställdheten i Sverige

Den ekonomiska politiken är avgörande för jämställdheten och för att förebygga mäns våld mot kvinnor.

Ekonomiskt beroende bidrar till att kvinnor måste stanna i relationer där de misshandlas, fysiskt, psykiskt och sexuellt. När vi är i beroendeställning blir utsattheten större.

Trygga anställningar, höjda löner i kvinnodominerade yrken och en sexualundervisning med feministiskt perspektiv är några av de förändringar som krävs.

Ojämställdheten i arbetsliv och i hemmen ger kvinnor en livsinkomst som är 3,6 miljoner kronor mindre än män. Vänsterpartiet accepterar inte det. Vi vill inte se ännu en generation som vänjer sig vid att män och kvinnor är olika mycket värda.

För att öka jämlikheten mellan kvinnor och män måste normerna kring föräldraskap utmanas. Föräldraledighet ska delas lika.

Pensionssystemet måste också förändras så att det inte cementerar den ekonomiska orättvisan mellan könen.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön kan öka jämställdheten. I dag får många inte tillräcklig arbetstid för att försörja sig eller orkar inte arbeta heltid. Det är både en klass- och könsfråga.

Bra barnomsorg och barnomsorg på obekväm arbetstid är också avgörande för att inte minst ensamstående föräldrar ska kunna arbeta. Mer resurser till äldreomsorgen behövs så att kvinnor inte tvingas till obetalt omsorgsarbete.

Vänsterpartiet har under mandatperioden drivit igenom en rad 80 reformer som ökar jämlikheten, några med tydlig inriktning jämställdhet:

Avgiftsfria cellprov för livmodercancer och mammografi

Höjt underhållsstöd

Sänkt skatt för dem med låg pension

Miljardsatsning på förlossningsvården

100 miljoner till fler anställda i kvinnojourerna

Vänsterpartiet var Sveriges första feministiska parti. Vi tänker fortsätta driva en politik som ökar jämställdheten i Sverige.

 Jessika Spångberg (V) riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel