Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: V: Värna vår vattentäkt Storsjön – nej till gruva i Oviken

Annons

På Vänsterpartiets kongress i februari 2018 bifölls motionen om att brytning i alunskiffer ska förbjudas och det kommunala vetot ska stärkas. Frågan är därmed beslutad på högsta nivå i Vänsterpartiet och drivs av partiet på nationell nivå.

Frågan om gruvdrift i Oviken hotar vår vattentäkt Storsjön. Politiskt är partierna i länet väldigt eniga om att bolagen som önskar bryta mineraler i öppna dagbrott i vår kulturbygd måste stoppas. Det är oerhört bra, men rent praktiskt är frågan större och det krävs nationella beslut med tillägg retroaktivt för att stoppa planerna på gruvdriften i vårt område.

För att genomföra en lagändring måste alla partier samarbeta. Inom Vänsterpartiet är vi väldigt glada åt att andra partier i kommuner och regionen i länet tar ställning och fattar beslut i frågan på kommunal och regional nivå. Det räcker dock inte och frågan måste lyftas uppåt.

Övriga partier i länet behöver göra som oss och ta beslut på högsta nivå så att vi i ett senare skede kan finna samsyn i de lagändringar av vår minerallagstiftning som faktiskt måste göras för att säkra vårt vatten för kommande generationer.

Brytning i alunskiffer är särskilt farligt, samtidigt vi vill inte hindra andra former av gruvdrift. Därför måste formuleringen för lagförslaget vara att förbjuda brytning i alunskiffer. Det är det enda sättet att säkra att vi får ett stopp en gång för alla på gruvplanerna i Oviken.

Vi bor på en av världens största fyndigheter av värdefulla mineraler som vanadin, nickel, molybden och uran. Om vi inte lyckas ändra lagstiftningen kommer det ständigt att komma nya bolag som vill bryta våra fyndigheter.

Vi har en oerhört stark och generös minerallagstiftning i Sverige. För de bolag som önskar exploatera vår bygd är det som ett smörgåsbord. Lagen och Bergsstaten tar till vara prospekterande bolags rättigheter, men tar inte hänsyn till hållbarhet över tid och vikten av att värna vårt vatten, och det trots att just vatten är en de största bristvarorna i världen för framtiden.

Vi måste självklart driva opinion emot gruvdriften i vårt län, men vi måste också inse att det inte räcker om vi faktiskt vill stoppa detta elände en gång för alla.

Vad är vår byggd utan rent vatten? Den tanken är motivation nog för att jobba vidare i denna långa och svåra process. Vi måste lyckas då det inte finns några alternativ.

För Vänsterpartiets i Region Jämtland Härjedalen:

Elin Hoffner, Marie Svensson, Sonny Hoffman, Catarina Raswill Antán, Helena Åsasdotter Nord, Hanne Krogfjord, Johan Flander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons