Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: V: Vi hade velat se ett nyare grepp i Krokoms kommun än att lägga ned små skolor

 
Stängningen av Kaxås skola
Visa alla artiklar

Annons

På Krokoms kommunfullmäktige i juni ska en ny utvecklings- och tillväxtstrategi tas. Strategin ska se på vilket antal förskolor och skolor som behövs i framtiden.

Vi är många som oroas över att utredningen som kommunen beställt menar att vissa förskolor och skolor behöver läggas ned på grund av kostnadseffektivitet. Vi hade velat se ett nyare grepp – det är tjatigt att vi ska lägga ner små enheter och centralisera.

De som bor i Rötviken, Valsjöbyn, Gunnarvattnet kanske hade barnomsorg eller skola när barnen föddes och långa resor till skolor kan göra att familjer flyttar. Barnfamiljer behöver långsiktig planering. Därför är det bra med diskussioner nu om framtiden. Tillfälliga lösningar med moduler är inte bra. Inte heller om skolor snabbt läggs ner.

Frustration i Rötviken när förskolan ska läggas ner (20 april)

I höst, efter att utvecklings- och tillväxtstrategin är tagen, ska medborgardialoger genomföras angående planer om framtidens behov av skola. Detta är helt nödvändigt.

Vi i Vänsterpartiet menar att medborgardialoger är steg två att ta. Det första steget är att diskutera med föräldrar vad som är bäst för barnen. Låt det ta tid – ibland kan kreativa lösningar hittas när fler tänker. Det får inte bli toppstyrt! Vi måste också se till att det inte blir ställningskrig mellan byar om vilken skola som ska vara kvar.

Uppgiven stämning på Pärlans förskola efter nedläggningsbesked: "Jag är helt ställd" (12 april)

Barns åsikter ska inhämtas enligt barnkonventionens paragraf 12, och beroende på ålder och mognad påverka beslutet. Kan Krokoms kommun se till att det skapas fokusgrupper på alla skolor, med sex–åtta barn i varje som får ge sin syn på skolans framtid samt enkäter till alla barn? Vi kan av praktiska skäl inte låta alla barn i alla åldrar vara med i fokusgrupper, gör en–två grupper på varje skola!

Vi har denna mandatperiod ingen egen plats i barn- och utbildningsnämnden, men är fortsatt engagerade i dessa frågor. Vi anser att hanteringen runt de planerade nedläggningarna av Vikebo (Valsjöbyn) och Pärlan (Kluk) är bedrövlig.

Var det så bråttom med detta beslut när vi under hösten har planerat medborgardialoger och beslut om framtidens skolstruktur? Ett märkligt sätt att hantera kommunens invånare; föräldrarna och personal får läsa om neddragningarna i media.

Kommunstyrelsens ordförande Malin Bergman (C) vill lägga skolutredningen på hyllan innan barn- och utbildningsnämnden fått diskutera utredningen. Utredningen kostade kommunen minst 400 000 kronor.

Det har beställts utredningar inom hemtjänst och LSS från samma konsultbolag och som gillats av de styrande trots avsaknad av landsbygdsperspektiv, vilket vi kritiserade. Vad är skillnaden mot skolutredningen?

Använd utredningen i de delar som håller, ta dialogen med dem som berörs och få till breda politiska överenskommelser så att barnomsorgs- och skolsituationen blir hållbar och långsiktig.

Marie Svensson (V), Mona Puttick (V), Nehro Mostafaee (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel