Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Vi säger nej till vindkraft på Bleka i Strömsund

I Strömsunds kommuns översiktsplan tar man följande ställning till vindkraft:

”Då vindkraften redan fått ta i anspråk delar av kommunens areal, anvisad för vindkraft bör inga ytterligare nya vindkraftområden för storskalig vindkraftsproduktion anvisas före en utvärdering av hur de byggda verken upplevs och vilka konsekvenser de medför genomförts.”

Nu har det tyska företaget WPD planerat för 15 vindkraftverk på Bleka. Man har sökt tillstånd för verk på 290 meter. En höjd som hittills inte byggts på någon annan plats. Världens hittills högsta byggdes i tyska Gaildorf med höjden 246 meter.

Vindkraften har etablerats i många glesbygdskommuner utan kunskap om hur miljön i de exploaterade områdena påverkar ekosystemen och hur vindparknära byar påverkats.

Hittills har lite forskning bedrivits på hur djur påverkas av vindparkerna. Det finns forskning som gjorts i andra länder som vi i viss mån kan överföra till svenska förhållanden men det är inte tillräckligt.

Rapporter finns om :

aerodynamiska ljud från rotorbladens rörelse

att barriärer skapas när vägnät dras och att området styckas upp på ett ogynnsamt sätt för djurlivet

att flyttande fåglar byter rutt och undviker vindkraftsparker

att solflimrande skuggor kan ses upp till 4,8 kilometer och kan förvirra för vissa djurgrupper

att tryckskillnader nära verken skadar fladdermöss.

För oss människor kan en koncentration av vindkraftverk begränsa våra möjligheter till naturupplevelser och rekreation.

Många glesbygdskommuner har öppnat för exploateringar i hopp om fördelar och ev arbetstillfällen.

I fallet med Bleka så är det ett tyskt företag som vill stå för etableringen. Kommunen får ingen ersättning utan det är bland annat skogsbolagen som markägare som får något tillbaka. Ska kommunen verkligen öppna för att privata företag kommer hit och gör sig pengar utan att vi får något tillbaka.

När våra vattendrag reglerades fick kommunerna ingen del i fastighetsskatten på anläggningarna utan pengarna gick till huvudkontoren i Stockholm. Vatten i vår kommun är hårt reglerade vilket gjort att andra fiskarter kommit att dominera medan våra laxartade fiskar inte har klarat de nya livsvillkoren.

De stora slätterna i södra Sverige med jordbruksbygd borde hysa mer vindkraft för att lösa problemen som uppstår med elbrist vintertid.

Vi vet att  vår natur också har ett värde för besöksnäringen – låt oss behålla den.

Vi är trötta på att bara exploateras! Vi säger nej till vindkraft på Bleka.

Vänsterpartiet i Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel