Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad gör kommunen åt den osäkra trafikmiljön vid Vallaskolan?

Öppet brev till Östersunds kommun, Vallaskolan och media angående trafiksituationen för skolbarnen vid Valla centrum med anledning av ombyggnation av busshållplatser:

När kommunen började bygga om busshållplatsen vid Valla centrum till en laddstation för elbussar i början av september, flyttades befintliga busshållplatser en bit österut på Öhnevägen.

Det övergångsställe som finns vid den gamla busshållplatsen kan då inte längre nyttjas av elever som kommer med linjebussarna. Avstigning på ”fel” sida av Öhnevägen innebär att barnen korsar Öhnevägen utan att det finns något övergångsställe för att komma till skolan. Inte heller något tillfälligt övergångsställe vilket jag anser att man kunde förvänta sig.

Den lösning som kommunens trafikavdelning hänvisar till är en anvisad omledning för de gående för att komma runt till det befintliga övergångsstället. Det innebär att man ska gå en runda inne i bostadsområdet som är cirka 450 meter.

Trafikavdelningen menar också att det är vi vårdnadshavare som ska informera våra barn om att de ska gå denna rundtur för att komma från busshållplatsen till skolan.

Det finns absolut ingen, vare sig vuxen eller barn, som går en omväg på 450 meter för att komma till ett övergångsställe som alternativ till att bara gå rätt över gatan. På morgonen mellan 7.30 och 8.00 är det mycket trafik på Öhnevägen vid Valla centrum. Det är bussar, entreprenadmaskiner, varutransporter, personal, föräldrar som lämnar barn och kunder till Ica. Det är alltså en ganska rörig trafikmiljö.

Vid de två kontakter jag haft med ansvariga på trafikavdelningen så menar de att de inte vill sätta upp ett tillfälligt övergångsställe för att ”det kan invagga barnen i en falsk trygghet”. Enligt det resonemanget så borde det inte finnas några övergångsställen över huvud taget. Ett svar som jag som förälder till en 5-åring inte kan godta. En 5-åring som av kommunen anvisats till att åka linjebuss till skolan då hon har 3 kilometer till skolan.

Valla skola har å sin sida inte heller resurser eller som policy att möta skolbarnen vid busshållplatsen. Enligt den information jag fått från skolpersonal så har det inte heller varit någon dialog eller information mellan trafikavdelningen på kommunen och Valla skola angående de förändrade förhållandena vid busshållplatserna.

Denna morgon mellan 7.40 och 8.00 var det 38 barn som korsade Öhnevägen utan övergångsställe, vid de tillfälliga busshållplatserna, för att komma till skolan. Ingen gick den skyltade omvägen på 450 meter.

Mina frågor till kommunen och till skolan är:

Anser ni att trafiksituationen vid Valla centrum är tillräckligt säker för barnen som kommer med buss? Alltså även för barn så unga som 5 år.

Om inte, hur tänker ni lösa situationen?

Den här frågan kan inte dras i långbänk utan skulle varit löst redan 3 september. Som förälder kräver jag att trafikmiljön vid skolan och intilliggande busshållplatser ska vara så säker som den bara kan vara och det är den enligt min mening inte i dag.

Olof Johansson, förälder till barn i Vallaskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel