Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad gör Region JH för att förebygga coronasmittan när det inte finns symtom?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Tack för att ni går ut och förklarar hur ni tänker vad det gäller enkla munskydd.

Debatt: Läkare: Enkla munskydd kan öka risk för smittspridning (24 april)

Givetvis ska inget göras som kan förvärra smittorisken för äldre som inte kan hålla avstånd, på grund av att de behöver vård och omsorg till exempel inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

Jag förstår att mycket görs av många för att handskas med coronapandemin. Men det är bråttom att göra mer för att förebygga även då det inte finns symtom!

• Skulle skyddsvisir vara möjligt att använda, där man kan sprita visiret efter varje användning? Detta för att sätta ett skydd för droppsmittan framför allt när personal pratar med och är nära de äldre (på bland annat många butiker har man satt upp ”visir” så att personal och kunder inte ska smitta varandra).

• Det finns olika slags munskydd. Kan man använda bra munskydd när personalen måste vara nära brukarna- som personalen naturligtvis ska få lära sig använda på rätt sätt?

• Får personalen andra direktiv, till exempel att de alltid ska hålla avstånd till de äldre när de kan det? Att de ska hålla avstånd från brukaren i den mån det går när de måste kommunicera med varandra?

Socialminister Lena Hallengren uttrycker även hon att vi måste göra mer för att kunna skydda i de delar av landet där smittan ännu inte nått så långt.

Jag som anhörig känner mig inte trygg med den information jag fått, och flera äldre på boenden har smittats och dött även i Östersunds kommun.

Om vi kan skydda fler äldre från att bli smittade av corona kan det, förutom att rädda liv och lidande, också medföra att sjukvårdens resurser drabbas mindre!

Som Folkhälsomyndigheten själv medger: vi har misslyckats med att skydda de äldre som är i behov av vård och omsorg. FHM:s direktiv är att kommunerna ska göra vad som krävs för att corona inte fortsätter spridas bland de äldre, men säger att det är kommunernas ansvar hur de gör detta.

Frågan är alltså vad mer man gör för att förebygga när det inte finns symtom än i till exempel Stockholm där man konstaterat att man misslyckats med detta?

Vi kan fortfarande skydda många äldre i Jämtland innan smittan nått sin kulmen här, men då måste vi förebygga mer!

Carina Söderlundh

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel