Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad håller Sverige egentligen på med?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sverige är vida (ö)känt för alla sina förbud och restriktioner om alla möjliga triviala företeelser, från vilken färg på sopsäckar som får lämnas på återvinningsstationen, till vilka fångstredskap som får användas vid fiske.

De medborgare som inte följer dessa förbud och restriktioner bestraffas med böter eller andra sanktioner.

Men, när det plötsligt dyker upp en smittsam och dödlig pandemi, då är det inte längre förbud och restriktioner som gäller, då räcker det med ”rekommendationer” om hur folk ska bete sig.

Anledningen till att man i en stat behöver införa repressiva åtgärder i form av förbud och restriktioner för att få medborgarna att bete sig på önskvärt sätt, är att ifall dessa inte införs kommer inte alla människor att följa det önskvärda beteendet. Alla människor följer inte reglerna ändå, men en klar majoritet av befolkningen följer trots allt stiftade lagar och förordningar.

Betänk situationen som skulle uppstå i Sverige om vi ändrade diverse lagstadgade regler till att enbart bli ”rekommendationer” i stället:

- Staten rekommenderar att vi håller hastighetsbegränsningar på vägarna.

- Staten rekommenderar att vi betalar visst mycket i skatt.

- Staten rekommenderar att vi inte snattar varor i butikerna.

- Etcetera

Hur tror ni att dessa ”rekommendationer” skulle efterlevas? Ja, ungefär lika bra (läs: dåligt) som rekommendationerna efterlevs rörande hur vi medborgare ska bete oss nu under covid19-pandemin.

Många människor behöver varken piska eller morot för att bete sig korrekt i samhället, medan andra behöver både och.

För mig är det mycket märkligt att Sveriges regering och riksdag, som kan påtvinga det svenska folket så många förbud och regleringar i de mest triviala och ofarliga sammanhang, inte reagerar på ett starkare och tydligare sätt när det gäller att sätta upp temporära men bindande regler för hur människor i Sverige ska bete sig under denna mycket smittsamma och dödliga coronapandemi.

Jag är inte den enda som undrar. Om man läser den internationella pressen upptäcker man att hela världen undrar: Vad håller Sverige egentligen på med?

Lars-Anders Byberg, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel