Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Våldet tar inte pension!

Vi behöver släppa föreställningen om att äldre personer inte blir utsatta för våld. Att bli äldre innebär oftast ett ökat behov av hjälp från andra för att klara sin vardag. De som ger stöd till äldre behöver få ökad kunskap kring våld generellt men främst kring våld i en nära relation.

Ökad kunskap underlättar för att upptäcka våld och veta vilken hjälp personen kan få för att bli fri från våld.

Både män och kvinnor över 65 år är utsatta för våld, men kvinnor är mer utsatta än män och våldet ser annorlunda ut om det utförs av en man respektive av en kvinna.

Våld mot äldre utförs oftast av en person som den äldre bör kunna känna förtroende till. Våldet sker sällan bara någon enstaka gång och tenderar att bli värre och värre. Det kan exempelvis innebära att den äldre blir knuffad, hotad, utsatt för sexuellt våld och/eller att den utsatte exempelvis inte får den medicin som den våldsutsatta har behov av.

Den äldre kan även fråntas kontrollen över sin egen ekonomi utan att det finns skäl för det.

Att bli utsatt för våld innebär ett stort lidande för den utsatte. Den som är utsatt för våld i nära relation har rätt till stöd av socialtjänsten.  

Att vårda sin partner, förälder eller annan anhörig kan innebära risk för både fysisk belastning och psykisk stress. Om påfrestningen på den anhöriga blir för stor kan det leda till att den äldre utsätts för försummelse, fysiska och psykiska övergrepp.

Det finns även risk för att personen som är beroende av stödet utsätter den som vårdar för våld. Stöd till den som vårdar en anhörig är en viktig del för att förebygga risken för våld.

En viktig förutsättning för att förebygga, upptäcka och ge stöd till de äldre som har kontakt med kommunens och regionens omsorgspersonal är att de har grundläggande kunskaper om våld mot äldre.

Kunskapen om våld innebär att det är lättare att se tecken på att det förekommer våld, att våga ställa frågor kring våldsutsatthet samt att informera om den hjälp de har rätt till. Att fråga om våld är ett sätt att visa omsorg om den äldre personen och bör vara en del av en vardag i arbetet med den äldre.

Ledningsgruppen för Myndighetssamverkan mot våld i nära relation ska verka för ett län där innevånare oavsett ålder, bakgrund eller ursprung kan leva ett tryggt liv fritt från våld.

För att förebygga, upptäcka och ge stöd till våldsutsatta äldre arrangeras 20 mars en utbildningsdag för de som möter äldre i sitt arbete.

Läs mer om skydd och stöd på: tillsammansmotvald.se.

Ledningsgruppen- Myndighetssamverkan mot våld i nära relationer

Jöran Hägglund, Länsstyrelsen, Hans Svensson och Lena Hallquist, Region JH, Stefan Ekerot Åklagarkammaren Östersund, Erik Bakkman, Polismyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel