Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välkomna till en stor manifestation för inkluderande idrott och bättre folkhälsa!

Under hela fjolåret arbetade vi hårt för att Sverige skulle stå som värd för Special Olympics World Winter Games 2021. Ett viktigt evenemang där vi hade fått chansen att lyfta fram idrottare från en målgrupp som många gånger lever i skuggan av andra; personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Det var en möjlighet för Sverige att med hjälp av Special Olympics rikta ljuset mot nya förebilder inom idrottsrörelsen. Förebilder som representerar en målgrupp som skulle behöva det.

Tyvärr var vi strax före jul tvungna att ta beslutet att ställa in, eftersom spelen inte går att genomföra helt på kommersiell grund, och att det inte ges statliga stöd för enskilda event i Sverige, helt oberoende vilka hälsovinster det kan ha.

Anledningen till att vi från början sökte och fick spelen finns dock kvar i allra högsta grad; behovet av en omfattande folkhälsosatsning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Svenska Parasportförbundet står fast i sin ambition att driva frågan om våra deltagares rätt till fysisk aktivitet och god hälsa.

Vi vet vilken skillnad aktivt deltagande i idrott gör. En satsning på ökat antal parasportare och en inkluderande folkhälsa är ingen kostnad utan en samhällsekonomisk investering i ökad livskvalitet.

Personer med olika typer av funktionsnedsättning som är aktiva i idrott har bättre hälsa, känner större tillfredsställelse med livet och har högre deltagande i utbildning och arbetsmarknad. När en person med funktionsnedsättning får chansen att bli aktiv inom idrotten sparar samhället minst 330 000 kronor per år, visar studier.

Vi vet att det finns många som tänker att ”va synd, nu blir det inget”. Men det blir det! Den 1-4 februari bjuder vi in till Special Olympics Sweden Invitational Games. Det som var tänkt som ett testspel och en slags förfest inför världsspelen blir nu i stället ett startskott för den folkhälsosatsning som samtliga kommuner tillsammans med länsstyrelsen och regionen står bakom.

Vilken idrottsfest det blir! Över 450 deltagare från 20 länder kommer att mötas i tävlingar och i ett evenemang med 100 procents idrottsglädje.

I samband med eventet kommer även hälsokontrollerna Healthy Athletes att genomföras för första gången i Sverige. Såväl tävlande som LSS-boende från några av kommunerna i regionen erbjuds möjlighet att kontrollera syn, hörsel och andra funktioner med hjälp av specialutbildade volontärer med medicinsk kompetens, som under tre dagar genomför hälsoscreenings i Mittuniversitetets lokaler.

Tack vare Special Olympics bryter vi ny mark och bidrar med ny kompetens för studerande och personal inom regionens hälso- och sjukvård.

Det finns en hel del kritik att rikta mot hur politiken på statlig nivå valt att förhålla sig till tävlingar för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Det kommer vi att framföra i våra fortsatta försök till konstruktiv dialog.

Men vi väljer samtidigt att se möjligheterna vi skapat tillsammans med Region JH. Tillsammans kommer vi att göra Invitational Games i februari till en stor manifestation för inkluderande idrott och bättre folkhälsa för alla.

Vi ses på invigningen på Stortorget i Östersund 1 februari!

Åsa Llinares Norlin, ordförande Svenska Parasportförbundet

Johan Strid, generalsekreterare Svenska Parasportförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel