Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Varför är ni så rädda för en renovering av Långforsens kraftverk?

Annons

Som utflyttad Kälomsbo kan man både förskräckas och vara tacksam att inte behöva delta i den märkliga konflikt som pågår runt Långforsen.

Långan, denna vackra älv som ligger där och väntar på att det 100-åriga kraftverket ska få sin renovering. Det som i allra högsta grad blev en framgång, och en godtagbar kompromiss, för de Kälomsbor som deltog vid Jämtkrafts möte december 2012.

Samhörigheten och enigheten var total. Ingen utbyggnad skulle ske vilket, hade varit den stora stridigheten 40–50 år tidigare!

Mötet 2012 minns jag som mycket positivt. Vi ställde frågor, fick se skisserna på planen för renoveringen. Oförändrat vattenuttag, med faunapassage, hur det skulle se ut i naturen runt omkring.

Vi som var samlade betonade vikten av att bevara Långforsen som en naturskön plats och glädjekälla för fiskare. Likaså för oss som vill åka dit för att fika och må gott. Gensvaret var mycket positivt från de tre representanterna från Jämtkraft.

Vad hände sedan efter mötet? Carl Göran Palmqvist och Örjan Ernehed fick förtroendet att fortsätta samtalet, kring restaureringen av Långforsen, med Jämtkraft.

Vad hände och vad skedde vid det informationsmöte som ägde rum i november 2015? Efter detta möte har ju saker och ting förändrats. En ny debatt uppstod. Mig veterligen hade ingen i bygden tidigare agerat för rivning av kraftverket och den lilla dammen.

Obehagligt är framför allt att Carl Göran Palmqvist i både oförtäckta och förtäckta ordalag anklagas personligen för att han stöder renoveringen. Min uppfattning är att vid mötet december 2012 var enigheten total.

Jag har förstått, och som går att ta del av på nätet, uttalades i enighet från de politiska partierna (undantaget SD) att de små kraftverken är viktiga och bör renoveras. De behövs som en del i den fossilfria värld som vi i global gemenskap måste värna om.

Jag är en person i den grupp, som stöder Carl Göran i hans engagemang för denna kompromiss i Långforsfrågan, och som stöddes av de Kälomsbor som deltog i mötet 2012.

DEBATT: Svar: Att renovera Långforsens kraftverk är en hållbar och bra lösning (15 april)

Vi vet också att Långforsens kraftverk innehar ett s k modernt miljötillstånd. Likställt med de krav som i framtiden kommer att ställas.

Då var det äntligen klart, trodde vi. Och nu skulle den tidigare infekterade diskussionen kunna läggas i skräpkorgen!

Intressant och faktiskt humoristiskt att läsa det upprop och den lista, som förmedlats från fiskemässan i Jönköping och som finns på ÖP. Grattis till bra jobb i den monter som ni representerade.

INSÄNDARE: 40 sportfiskare och företagare om Långforsen: Vi är beredda att välja bort Krokom och Östersund! (26 april)

Alla de 40 personer som skrivit på protestlistan för en rinnande älv, kommer bli hjärtligt välkomnade till Krokoms kommun! När de inte fiskar kan de passa på att besöka Glösa och älgklanens folk som fick fin reklam i tv häromkvällen! Krokom är rikt på upplevelser med stolta människor som gärna delar med sig.

Varför är ni så rädda för en renovering av kraftverket? Fiskat har man gjort under alla år i Långan!

Ha respekt för tidigare beslut. Titta bakåt i historien och fundera över vad som hände november 2015. Angeläget nu när det blivit så in i väggarna fel som det har blivit i Kälom.

Eivor Comén, Lugnvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons