Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Värna valfriheten – stå upp för vinstmöjligheterna

Som ÖP:s politiske redaktör, Marcus Persson, helt riktigt skriver i sin ledare 27 juni så behövs fler inte färre alternativ i välfärden.

I en tid då vinstdebattens vågor inom välfärden svallar höga, säger många av vinstkritikerna att de samtidigt inte har något emot valfrihet inom samma verksamheter. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att han har majoriteten av svenska folket med sig när han vill förbjuda vinster inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Men allt beror på vad det är man frågar. Samma majoritet av det svenska folket värnar den valfrihet, de har vant sig vid, högt.

Förbjuds vinsterna kommer den valfriheten att minska radikalt. Den ideella sektorn kan inte alls ta hela det ansvar som krävs om de vinstdrivande företagen tvingas bort från välfärdens domäner. Flera av de tongivande ideella aktörerna anser också att det är ett problem att politikerna hänvisar till dem, inte för att de är bra utan av rädsla för något annat. Konkurrensen mellan olika ideella organisationer och företag behövs både för att hålla en hög kvalitet och för att bevara självständigheten.

För att fortsätta värna valfriheten, för alla, är det därför viktigt att stå upp för vinstmöjligheterna. Om valfriheten begränsas till kommunala och ideella alternativ skulle det återigen enbart vara de välbeställda som skulle få makt över sin vardag. Ett förbud, och en återgång till närhetsprincipen, skulle nämligen vara ganska odramatisk för välbärgade medelklassbarn i storstädernas innerstäder. För alla andra skulle möjligheterna att göra akademiska klassresor hastigt grusas.

Valfriheten inom skolan kritiseras ofta för att ha lett till en mer segregerad skola. Det är svårt att påvisa att det skulle finnas någon sådan koppling, segregation är ett svårfångat begrepp. Dessutom har boendesegregationen ökat under samma period som friskolesystemet med skolpengen varit tillgängligt. Men att de svenska skolresultatens fall skulle ha att göra med friskolorna har bland annat OECD avfärdat.

Det finns en rad undersökningar som pekar på valfrihetens betydelse. Den privat drivna vården är omtyckt. Enligt den nationella patientenkäten är 14 av de 20 mest populära vårdcentralerna privat drivna och i åtta av 14 landsting/regioner toppas listan av en privat driven vårdcentral. Samtidigt vet vi också att privata vårdgivare får bättre betyg av sina anställda än vad landstingen får. Att Jämtland tillsammans med Dalarna och Örebro är sämst i landet på att erbjuda privata primärvårdsalternativ är inget gott betyg åt valfriheten i länet.

Det finns många positiva effekter av valfrihet, oavsett vilket perspektiv man anlägger. De som försöker grusa framtida valfrihetsmöjligheter måste inse vad deras förslag innebär. Sämre kvalitet, färre klassresor, minskad egenmakt. Välfungerande skolor och vårdcentraler kommer att tvingas lägga ner.

Ola Toftegaard

Svenskt Näringsliv, Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel