Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ventilationen på sjukhuset måste tas på allvar

Veckorna som gått har varit de varmaste på länge. Kritiken mot frånvaro av fungerande ventilation inom Östersunds sjukhus, har även den gått varm. Kritiken är befogad.

Annons

På min avd inom psykiatrin, har temperaturen legat stadigt mellan plus 28–30C. Inget nytt problem och flera gånger påtalad till chefer. Dock utan framgång.

Än varmare blev jag efter att ha hört Harriet Jorderud uttala sig i radio Jämtland. Ett uttalande om att alla avdelningar fått kylaggregat såsom AC;n. Jag utgår från att Psykiatrin är en del av Östersunds sjukhus, men än har jag inte sett någon annan AC på vår avd än min egen. Ingen i chefsposition heller för den delen, vilket är synd, då denna heta period var ett bra tillfälle att få sig en verklighetsuppfattning om vår och patienternas situation. Det senaste jag hört är att alla patienter har utlovats egna fläktar. Hur löses problemet med psykiatrins patienter, då vi tvingas ha ganska hårda restriktioner på saker som kan anses farliga och således skadliga för patienterna själva eller andra?

Landstinget har upprättat en Krisplan för värmebölja, en kopia från region Skåne. Den i sig, kyler inte ner sjukhusets avdelningar. Ett förfarande i den gör gällande att arbetsgivaren kan sätta in extra personal för att avlasta. Ansökte om avlastning inför helgen som gick, med förslag om att ex arbeta vartannat pass. Fick till svar av tf chef, att personal inte finns att tillgå, bemanningen tangerar redan på sin gräns och även en historisk återblick till heta sommaren 1994 och en framtida prognos om när den här värmeböljan skulle släppa.

En undran jag har, är hur skulle JLL agera om förutsättningarna skulle vara det motsatta? En köldknäpp slår ut sjukhusets värmesystem och temperaturen börjar falla ner mot 0 grader på avdelningarna. Det är bara en tillfällig köldknäpp, vi återgår snart till normal vinter, Vi har inga pengar till att köpa en ny värmepanna Är det kommentarer som kan förväntas av exempelvis Jorderud? Tror inte det, men jag anser att värme är minst lika farlig som kyla och undrar således varför personalens frekventa larm om bristande ventilation inte tas på allvar? Och varför åtgärdar man inte det som åtminstone går att förbättra? Kostnaden för personalbortfall relaterat till utmattning och än mer svårare rekrytering till kommande somrar, torde vara högre än att tidigt ta in personalens faktiska arbetssituation och agera därefter. Total ignorans gagnar ingen. Inte ens JLL.

De flesta i samhället har någon gång haft påslag av ångest. Hjärtklappning, svettningar och andningsbesvär är ganska vanliga symtom. Ångest uppträder även för den deprimerade, den med sömnbesvär, den med beroendeproblematik, den som råkat ut för övergrepp eller andra trauman och så vidare. Är det något som inte är gynnsamt i tillfrisknande eller i akuta skeden, ja då är det den typ av värme och syrebrist som präglat psykiatrins avdelningar dessa dagar med värme, som till och med förväntas öka i takt med klimatförändringarna. Då går det inte komma med tillfälliga blaha-lösningar, som inte medför någon större skillnad till det bättre för våra patienter eller landstingets personal.

Det här måste få ett slut och sommaren 2015 inom Östersunds sjukhus måste erbjuda ett annat klimat. Hur tänker JLL agera, Harriet Jorderud?

Ilpo Krans, Leg.ssk psykiatrin, en del av Östersunds sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel