Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste ändra normerna som gör att mäns våld mot kvinnor kan fortsätta

De senaste veckorna har media fyllts till brädden om våld i nära relationer och röster hörs överallt om att vi måste stoppa våldet. Vilket självklart är underbart!

Som tidigare våldsutsatt vet jag hur liten och bortglömd man känner sig när ingen hör eller ser vad som pågår. Skammen är gigantisk och man lever hela tiden men rädslan att någon ska höra eller se vad som sker samtidigt som man förtvivlat önskar att någon ska höra eller se.

Susanne utsattes för våld i flera år – nu blir hennes förslag om hur grannar ska ingripa vid misshandel verklighet (4 maj)

Därför blir jag lycklig men även ledsen och besviken då jag läser att riksdag och regering endast verkar vilja satsa på hårdare straff.

Enligt SCB utsätts så många som närmare 75 000 kvinnor per år för våld och strax över 8 000 män åtalas. Av dess döms cirka 3 procent, vilket kan likställas med i princip noll.

Det har även talats om fotboja vid utökat kontaktförbud, vilket även det vore underbart, men förra året lämnades det in 10 391 ansökningar om kontaktförbud.  2 686 stycken beviljades och av dessa var 27 stycken så kallade utökade kontaktförbud. Så fotboja för mindre än 30 förövare räcker inte!

Jag ser även i media hur företag sponsrar kvinnojourer, vilket även det är underbart, men frågan är större än detta. Det går inte att skicka några tusenlappar och tro att problemet försvinner eftersom en då, samtidigt, inte gör någonting för att förhindra att våldet uppstår. Företag måste utbilda sig och inse att de har möjlighet att skapa förändring – på riktigt!

Det handlar om att alla, framför allt män, måste se sin egen del i normer och strukturer som gör att våld reproduceras.

Det finns en norm som går ut på att när man talar ska kvinnor lyssna och hos vissa män drivs detta in absurdum varpå de tar till våld. Så varje gång det skämtas om att ”åka hem och spöa frugan – det är ju fredag”, eller fälls nedlåtande kommentarer om kvinnors kroppar, intellekt eller att de ska hålla sig hemma i köket, spär man på denna norm, och den man som faktiskt utsätter någon för våld får bekräftelse på att det är okej.

Så hårdare straff och sponsring är tokbra, men vi alla måste göra mer. Vi måste säga ifrån när dessa ord och skämt dyker upp eftersom varje gång vi inte gör det kan det vara vi som ligger bakom att en kvinna kränks eller får en blåtira.

Så nej, det handlar inte om ”inte alla män” det handlar om alla människor.

Susanne Persson, initiavivtagare till Huskurage och ägare till EQLY

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel