Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste ta viktiga steg för att stärka fjällräddningen

När media rapporterar om olyckor och försvunna personer under svåra förhållanden på fjället är det troligtvis fjällräddarna som är där och hjälper till.

Denna frivilliga hjälp kan vi inte ta för given. Vi behöver säkerställa goda villkor för dem som i dag ställer upp, och även se till att vi får fler fjällräddare. Allt för länge har de frivilligas engagemang och hårda arbete fått för lite uppmärksamhet och stöd. Det vill vi ändra på – och öka tryggheten i fjällvärlden.

I Sverige finns i dag omkring 400 fjällräddare som, ofta under extrema förhållanden, är ansvariga för insatser i den svenska fjällvärlden. Både vi som bor i Jämtlands län och de turister som kommer hit är beroende av att hjälpen kommer snabbt när vi drabbas av olyckor.

Fjällräddningen är helt avgörande vid räddningsinsatser i stora delar av landet. Alla frivilliga livräddare är en ovärderlig resurs för människors trygghet. Därför behöver vi uppmuntra dem som tar det ansvaret.

Vi vill att tre omedelbara steg tas för att stärka fjällräddningen.

För det första behövs en översyn och förändring av stöd och skattevillkor. Exempelvis använder fjällräddarna oftast egna skotrar och annat material som är privat. Men det finns inga särskilda lagregler och rättsläget är oklart.

För det andra, i avvaktan på generellt bättre villkor för fjällräddarna, vill vi att det införs ett skoterbidrag på 50 000 kronor för frivilliga fjällräddare. Bidraget kan sökas en gång och kan gälla för såväl reparation som nyinköp.

För det tredje vill vi att det införs ett stöd för rekognosceringsturer på 5 000 kronor per år. Det är helt avgörande för arbetet att fjällräddarna kan vara ute i terrängen för att uppdatera sig om aktuella förhållanden. Detta ska inte behöva betalas ur egen ficka.

När du hamnar i nöd behöver du veta att hjälpen kommer – oavsett var i landet du befinner dig.  Alla frivilliga livräddare gör ovärderliga insatser och det behövs fler – därför kommer vi fortsätta vara pådrivande för att förbättra situationen för alla dessa hjältar.

Per Åsling (C) vice ordförande i skatteutskottet

Rickard Svedjesten, ordförande, Svenska Fjällräddares Riksorganisation, Svefro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel