Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi socialdemokrater sätter välfärden först

Sverige går nu in i 2020-talet samtidigt som den rekordstora 1940-talistgenerationen närmar sig 80-årsåldern. Under sina långa yrkesliv har de byggt Sverige till det välfärdssamhälle vi alla är så stolta över och för oss socialdemokrater är det självklart att de nu ska ha en trygg ålderdom. Därför måste välfärden byggas ut.

Förra mandatperioden tillförde den socialdemokratiskt ledda regeringen 35 miljarder kronor till välfärden och återställde ordning och reda i statsfinanserna. Med den lägsta statsskulden sedan 1977 står Sverige nu väl rustat. De kommande åren behöver Sverige 560 nya äldreboenden och 75 nya hälsocentraler. Dessutom ska förskolor, skolor och idrottshallar byggas när 1990-talets stora barnkullar nu bildar familj.

Vi socialdemokrater har i ett komplicerat politiskt läge gjort breda kompromisser så att regeringen nästa år kan öka resurserna till välfärden med fem miljarder kronor och stärka många pensionärers ekonomi. Till och med 2022 kommer resurserna till välfärden ha ökat med över 20 miljarder kronor.

Det är en politik som står i stark kontrast mot det nya konservativa blockets vägval för Sverige. Innan Sverige fick en regering på plats drev Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna fram 20 miljarder kronor i sänkt skatt och de har redan presenterat nya förslag på skattesänkningar.

När högern sänker skatten är det förr eller senare alltid svenska folkets välfärd som får ta smällen. Det såg vi när Moderaterna satt i regering och sänkte skatten med 140 miljarder kronor. Nu vill högerpartierna återigen finansiera sänkta genom att kommunerna ska ta notan för en nya stupstock i sjukförsäkringen, fortsatt slakt av arbetsmarknadspolitiken och indragna ersättningar för nyanlända. Det skulle tvinga fram kraftiga besparingar på välfärden i hela landet.

Vi socialdemokrater väljer en annan riktning för Sverige där samhället byggs starkare. De kommande åren kommer vi att ställa alla nya förslag mot mer pengar till välfärden. Vi socialdemokrater sätter välfärden först.

Magdalena Andersson (S) finansminister

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel