Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi välkomnar ytterligare dialog

Svar på "Länsstyrelsen motverkar landsbygdens utveckling", Åsikter 5 februari:

Hela Sverige ska leva är kritisk till Länsstyrelsens hantering av bygdemedel. De frågar bland annat hur beslut om policy fattats, på vems uppdrag samt hur den kommunicerats. Vi kan förstå att det dyker upp frågor när vi gör vissa förändringar i beredning av ärenden. Vi uppskattar dock deras synpunkter på hur vi kan förbättra vår kommunikation till de föreningar och organisationer som söker bidrag. Det tar vi med oss framåt och välkomnar ytterligare dialog!

Vi har sedan tidigare sett över vår hantering då vi de senaste åren noterat ett skarpare förhållningssätt från de granskningar som länsstyrelsen genomgår. Det finns också en statlig utredning som lagt fram slutsatsen att medlen inte behövs eftersom de inte beviljas till åtgärder som har koppling till vattenrelaterade skador. Målet är att vi ska visa hur viktiga dessa medel är för utveckling av landsbygden och vi måste göra det systematiskt.

All handläggning måste ständigt effektiviseras, genomlysas och granskas för att säkerställa att medlen används på bästa sätt. Det ska också vara klart och tydligt för den sökande på vilka grunder man kan beviljas bidrag och även på vilket sätt investeringen kan bidra till utveckling i bygden.

Vi har kommunicerat med berörda kommuner vad gäller förändringar och former där policyn ska fungera som ett verktyg för tydlighet och förutsägbarhet. Remissförfarandet har sett olika ut efter de synpunkter vi fått från sju kommuner, men även från några föreningar. Vissa justeringar gjordes innan beslut, bland annat gällande möjlighet till förskott, stödnivå och lägsta bidragsnivå.

Peter Andrén

enhetschef, Länsstyrelsen Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel