Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi vuxna ansvarar för att våra unga ska få en trygg Valborg 

Annons

Nu är det snart Valborg och hög tid att fira vårens ankomst. Vi vuxna har ansvar för att se till att firandet av den här högtiden förknippas med ljusare dagar och gemenskap. Inte som ett tillfälle då våra unga för första gången kan komma i kontakt med alkohol.

Ungdomar i Östersunds kommun dricker, i likhet med resten av landet, allt mindre alkohol. Andelen nior i Sverige som uppgett att de druckit de senaste 12 månaderna är den lägsta sedan mätningarna startade 1971.

Trots en positiv utveckling har nästan hälften av niorna i kommunen druckit alkohol (2015) vilket innebär att vi tillsammans måste fortsätta jobba för att kommunens vision ”ingen ungdom under 18 år ska efterfråga eller ha tillgång till alkohol, tobak eller andra droger” ska bli verklighet.

Alkohol är särskilt skadligt för ungas växande hjärnor och kroppar. Att vara berusad ökar också risken för att tappa bort eller förstöra saker, bli osams med familj eller vänner, att bli utsatt eller utsätta andra för våldsbrott, att åka med en berusad förare eller att köra berusad själv.

De ungdomar som dricker alkohol får oftast tag på det genom äldre pojk- eller flickvänner, kompisar eller kompisars syskon, trots att det är olagligt. Prata därför gärna med äldre ungdomar som umgås med din tonåring om att inte köpa ut.

Många tonåringar säger att de inte skulle dricka alkohol om de inte fick tag på det via någon de känner. Tips på hur du kan prata med unga om alkohol hittar du på tonårsparlören.se och på tänkom.se.

Under Valborg är bland annat polis, uppsökande teamet och nattvandrare ute runt om i stan för att öka tryggheten. Men ju fler nyktra vuxna som befinner sig ute desto tryggare Valborg kommer vi att få, så ta gärna en kvällspromenad du också och välkomna våren! 

Med hopp och en trygg och härlig Valborg!

Ellen Kristiansson, koordinator för drogförebyggande arbete i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons