Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig privatiseringsiver utan vetenskapliga belägg

/

Många är vi som under lång tid avkrävt de borgerliga partierna svar på vad deras drivkraft för att privatisera inom välfärden så som skola, äldreomsorg och sjukvård egentligen grundar sig på annat en djup ideologisk tro på att privatiseringar skall frälsa samhället.

Annons

Tydligt ser vi en omfördelning från utsatta medmänniskor i behov av stöd till redan välbeställda och rika – det är en inneboende verkan av framför allt moderaternas välfärdspolitik, men också för det allt mer nyliberala Centerpartiet.

Nu har det äntligen kommit också en svensk studie av oberoende forskare, som påvisar att någon egentlig effekt kring det som sagts om bättre kvalité, effektivare verksamhet, större valfrihet och fördjupad demokrati tack vare privatiseringarna, inte existerar.

Vidare kan man konstatera liknande svar från studier i andra länder, där man också bevisar det vi länge oroat oss för – att denna privatiseringsiver delar upp och segregerar vårt samhälle i grupper om välbeställda och starka, samt utsatta och svagare.Inte minst på skolområdet kan vi nu se skillnader enligt forskarna, där barn i mindre bemedlade och mer utsatta familjer blir kvar i skolor som utarmas genom privata eller fria skolsatsningar. Det är förödande för jämlikhetstanken och i kombination med ytterligare satsningar på de grupper i Sverige som redan har ekonomiska fördelar en väg rakt tillbaka i negativ samhällsutveckling.

Eller som forskarna skriver: "Att 20 år har gått utan en systematisk utvärdering av privatiseringspolitiken är oacceptabelt. Många av välfärdens klienter befinner sig i en utsatt position och de har rätt till bästa möjliga service inom ramen för de mål och resurser för välfärdspolitiken som vi gemensamt satt upp. För att uppnå detta räcker det inte med ideologisk trosvisshet som beslutsunderlag".

Den svenska regeringens omvända Robin Hoodpolitik raserar i snabb takt rättvisan mellan landets olika delar och samhällets olika grupper.

Vi kan inte längre acceptera att skattesänkningar görs för i första hand välbeställda, att statsbidragen riktas om och ges i allt större utsträckning till starka områden och missgynnar glesbygden. Eller att våra borgerliga region-, landstings- och kommunpolitiker fortsätter sina strävanden med en privatiseringspolitik som sargar vår gemensamma välfärd i länet.

Robert Uitto (S)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons