Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Är det bara slumpen som styr trafikplaneringen?

/

Annons

Visst finns det alla möjliga saker att uppröras över. Inte minst om tittar utanför landets gränser. Därför kan det tyckas futtigt att bry sig om lokala småttigheter samtidigt som krig rasar, flyktingströmmar genomkorsar Europa med mera.

Dock, onsdagens ÖP och P4 Jämtlands redovisning samma dag om expresscykelvägarna gör att man som medborgare och skattebetalare måste reagera. Sällan har jag hört talas om ett projekt som tycks vara så dåligt underbyggt, planerat och kostsamt till ingen påvisbar nytta.

Enligt de personer från kommunen som uttalade sig, Rickard Jonsson och Florian Stamm, har man inte gjort någon undersökning om behovet av en ny cykelväg från Lugnvik (det finns redan två). Vi bygger för framtiden sa man, och då behövs tydligen ingen?

Samtidigt påtalas att Lugnvik, Brittsbo, Sånghusvallen och Ås kommer att öka sin befolkning. Man kan nog vara säker på att inte alla som ska bo där kommer att cykla. Speciellt inte under de sex–sju månader som väglaget inte direkt underlättar cykling.

LÄS ÄVEN: Debatt: Florian Stamm (MP): Det är smart att bygga nya cykelvägar (8 december)

Och nu kommer det egentliga problemet (förutom slöseriet med medborgarnas pengar): Man river upp helt fungerande vägar som tidigare underlättat infart med bil och buss till centrum, smalnar av vägar (när man normalt sätt lägger ner stora pengar på att skilja körfälten åt), bygger busshållplatser som stoppar upp övrig trafik, river upp de byggnationer man gjorde i tidigare i år för övergångsställe och busshållplatser, river fungerande belysningar och samtidigt säger att man ska göra en mer stadslik infart.

Jag undrar vilken stad man försöker efterlikna. Östberlin strax efter kriget? Tänk bara på det totala mörker som råder ända fram till Fältjägargränd!

Vad skulle man ha gjort i stället? Underlättat för en fungerande kollektivtrafik (det man nu gjort är att försvåra), gjort planskild cykelvägskorsning vid Havremagasinet och satsat på upprustning av befintliga cykelvägar.

Ibland undrar man om det bara är slumpen som styr? Som exempel kan man fundera över hur det kan det komma sig att Storsjöstråket, Bangårdsgatan och Brunflovägen är avstängda samtidigt under lång tid.

Till sist tycker jag att Vinterstaden borde kunna öppna Gustafsbergsbacken, det finns snö och belysningen tycks fungera utmärkt.

Björn Wibom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons