Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Återbäring av vattenkraft en bra samarbetsfråga

Annons

Svar på Samarbete kräver förtroende och tillit, Åsikter 30 november.

Tråkigt att Ann-Marie Johansson reagerar negativt på mitt inlägg om vikten av samarbete för Jämtland Härjedalen. Vi har säkert olika bild av den regiondiskussion som varit, men jag hoppas ändå att alla goda krafter i länet framöver kan enas på viktiga punkter.

Nu är den frågan avförd från agendan och då är det viktigt att möta de utmaningar vi står inför – och det kräver samverkan och politisk vilja.

När detta skrivs sitter jag på FSV:s, Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuners, strategidagar i Sundsvall. FSV:s mål är att en rättmätig del av vattenkraftens värden ska stanna i de kommuner och regioner där produktionen sker.

Sju av länets åtta kommuner är medlemmar i FSV och nu inbjuds även regioner att ansluta sig. Jag hoppas att Region JH ser positivt på ett sådant medlemskap.

På strategidagarna finns kommunföreträdare för en rad partier på plats, inte minst Ann-Maries partivänner. Vi är överens om att nu är det viktigt att få till stånd ett genombrott. Förutsättningarna är de kanske bästa hittills.

I Jämtlands län har partierna med företrädare i riksdagen, S, M och C, tagit ställning för återföring av vattenkraftsmedel. Då bör våra företrädare också kunna agera gemensamt. Det är politisk vilja det handlar om.

Återföring av vattenkraftsmedel var ett av förslagen jag lyfte. Liksom övriga förslag fungerar detta i praktiken hos grannarna i väster. I Norge råder sedan decennier bred politisk enighet om att föra en politik som tar hela landet i bruk. Varför skulle det inte kunna vara på samma sätt i Jämtland Härjedalen? Det är dags nu!

Håkan Larsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons