Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Den svenska asylpolitiken är förfärande

Annons

Det var en chock när regeringen slöt migrationsöverenskommelsen hösten 2015. När man satte stopp 24 november i fjol och beslutade att stänga gränserna och bara ge tillfälliga uppehållstillstånd, så trodde jag att nu kan det ju inte bli värre.

När man slutligen tog riksdagsbeslut 20 juni så blev det ännu värre än man aviserat, och det vände sig i magen.

Sen kom överenskommelsen med Afghanistan om utvisningar till ett av världens farligaste länder. Utvisningar av förföljda hazarer till död och utsatthet – barn, ungdomar och familjer varav en del av dem aldrig någonsin har varit i landet tidigare.

Ovanpå det godtyckliga åldersuppskrivningar samt tillfälliga uppehållstillstånd i avvaktan på 18-årsdagen och utvisning.

Kunde det bli värre nu då? Jo men visst kan det! Nu startar staten genom Migrationsverket den stora omflyttningen och utrensningen och det urskillningslöst.

Människor som nu bott ett år på boenden runt om i landet, som rotat sig, fått tillbaka en smula trygghet, hittat vänner, har förskola/skola, svenskundervisning, jobb och praktik – nu får de inte bo kvar där de bor.

• En del av dem har fått uppehållstillstånd och väntar på sin kommunplacering, vilket innebär flytt nu och sedan ännu en flytt inom kort.

• Andra har ännu inte påbörjat sin asylutredning och har lång tid kvar på asylboende. Då många av dem flyttas till Pite havsbad kommer de att få ännu en flytt när det blir sommar och turister har förtur till hotellområdet.

• En del har hunnit långt i sin integrationsprocess med betalt jobb eller praktik. Chansen att i närtid kunna få det på det nya stället är inte stor.

• Barnen går efter svåra planeringsprocesser i kommunerna nu i en väl fungerande och lagenlig förskola och skola.

Migrationsverket tar inget ansvar för att kolla upp om den nya kommunen har utrymme att ta emot förskole- och skolbarn inom sin skolorganisation. Barnen riskerar därmed att ännu en gång hamna i månadslånga väntetider.

Kan det bli värre? Jo men visst kan det!

• Släktingar och vänner sorteras ut och skickas utan möjlighet att påverka till olika delar av Sverige.

• De får bara ta med ett begränsat bagage, resten får de lämna. Staten konfiskerar alltså de asylsökandes egendom! En del saker har inhandlats och mycket har de fått som gåvor av omtänksamma människor i närområdet. Det är cyklar till barn och vuxna, leksaker, pulkor, skidor, kylskåp, mikro, husgeråd, kläder med mera.

Det är så förfärande hemskt att mitt land Sverige genomför denna politik. Nu kräver vi:

• De som har lokal förankring genom jobb, praktik, förskola, skola, vänner med mera ska inte flyttas utan få bo kvar på sina boenden.

• De som har fått uppehållstillstånd ska få bo kvar till dess de får sin kommunplacering

För dem som flyttas kräver vi:

• Barn ska inte flyttas till annat boende om inte lagenlig skola/förskola kan garanteras från första veckan samt att lovskola arrangeras även på den nya boendeorten.

• Svenskundervisning ska erbjudas även på det nya boendet

• Migrationsverket ska ta ansvar och flytta med de boendes alla tillhörigheter

Det anmärkningsvärda avtalet med Pite Havsbad ska omedelbart sägas upp.

Britt Hedberg

volontär Välkomstgruppen Åre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons