Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Det behövs en genuin Sparbank i länet

Annons

Vi i Jämtlands län är helt utlämnade till affärsbankerna, där giriga aktieägare förväntar sig högre vinster, och bonushungriga toppersoner förväntar sig höga bonusar.

Kontanthanteringen bedöms kosta för mycket, och den kostnaden för samhällsservice är då aktieägarna inte beredda att stå för.

Den ovilja som finns hos affärsbankerna till en fungerande finansiell infrastruktur på landsbygden, innebär också att affärsbankerna indirekt bestämmer var vi ska bo.

Med stora svårigheter att få låna pengar till att köpa, renovera eller bygga hus på landsbygden, så måste de som vill bosätta sig välja att investera där banken anser att det finns ett högt marknadsvärde, och då finns inte landsbygden som alternativ.

Men det finns fortfarande banker som tror på landsbygden och fortfarande har kontanthantering, så länge inlånarna av pengar till banken säger att det ska vara så. Alltså inga aktieägare som bestämmer.

Tyvärr finns inte en sådan bank i vårt län längre, och då menar jag en genuin Sparbank, där det är lokala intressen som styr hur banken ska agera.

Många tror fortfarande att Swedbank är en Sparbank – inget kan var mer fel. Sparbankerna är ju med några speciella undantag i praktiken en lokal stiftelse utan aktieägare, där överskotten stannar i respektive bygd. Sparbankerna fungerar som solidariska samhällsbyggare.

Det finns ett starkt och tydligt behov hos många småföretag och hushåll till en väl fungerande kreditmarknad som på kommersiella villkor kan förse den lokala marknaden med nödvändiga krediter.

Vi har i Jämtlands län undersökt möjligheterna till att starta en helt ny Sparbank i länet. Det behövs ett ganska stort kapitaltillskott om man ska få en bank som fungerar från första stund. I länet bedömde vi att det behövdes 200 miljoner kronor och det klarade vi inte av.

Vi kände också redan i tidigt skede ett stort motstånd till vårt arbete från Swedbank.

Ett annat sätt att få Sparbankskontor till länet har varit att redan etablerade Sparbanker i landet öppnar filialkontor här. Ett stort intresse har funnits hos kapitalstarka Sparbanker, men i samtliga fall har affärsbanken Swedbank förhindrat detta.

Hur kan detta då ske? Jo, Sparbankerna är beroende av Swedbanks stödsystem, bland annat bankkortsystemet, och har då ett stort inflytande över Sparbankerna.

Kreditgivning var inte prioriterat i början av Sparbankrörelsens framväxt, även om det efterhand blev Sparbankernas viktigaste uppgift.

I början skulle Sparbanken bidra till att minska riskerna vid arbetslöshet, förebygga att människor hamnade på fattighusen samt skapa buffertar inför medborgarnas pensionering.

I dag är lån till fastighets- och lägenhetsköp den dominerade inriktningen tillsammans med lån till de många småföretagens utveckling och expansion.

Men vi ska inte ge upp. Nu finns en ansökan om projektpengar hos Region Jämtland Härjedalen och Region Dalarna för att studera möjligheterna till att bygga upp ett starkare nät av lokala banker i traditionella och nya former. Projektet medfinansieras även av fyra etablerade Sparbanker i landet.

Sven Åke Draxten (S)

Bräcke kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons