Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Edvinsson (S): Högerstyret i Östersund vill inte analysera de förlängda öppettiderna på krogen

Annons
Anders Edvinsson (S).

Det politiska högerstyret i Östersund tycker inte att det är värt att analysera hur förlängda öppettider på krogarna i Östersund påverkas oss. Det blev tydligt vid kommunstyrelsens sammanträde i tisdags, då de röstade ned vårt förslag om en rejäl konsekvensanalys av öppettidernas effekter.

Vi socialdemokrater vill att krogarnas öppettider ska återgå till klockan 02 i stället för 03, med möjlighet att kunna söka förlängning till klockan 03 vid särskilda tillfällen. På det viset skulle de restaurangägare som ser ökad ekonomi (och möjligen andra fördelar) med längre öppettider, kunna utnyttja det.

Det vore en kompromiss som gör att nöjeslivet kan utvecklas samtidigt som det skulle ske på ett ansvarsfullt sätt.

Det är allmänt känt att det finns ett starkt samband mellan ökad tillgång till alkohol och våld. Forskningsrapporter visar att längre öppettider leder till ökat våld kring krogarna.

All tillgänglig forskning visar också att längre öppettider ökar risken för överkonsumtion – särskilt för dem som redan har problem med att de dricker för mycket. Det påverkar inte bara den som dricker utan även personer i deras omgivning såsom barn och ungdomar.

Den politiska högern har, liksom vi, föreslagit åtgärder för ökad trygghet på stan. Därför blir det motsägelsefullt att utan konsekvensanalys införa längre öppettider.

Tryggheten på stan är en viktig fråga och förutom att enbart titta på åtgärder som övervakningskameror och trygghetsvakter, så behöver vi också förstå stökets orsaker, som bland annat ökad tillgänglighet på alkohol.

Vi tycker därför att det är viktigt med kunskap om hur förlängda öppettider egentligen påverkar oss även i Östersund. Men det tycker uppenbarligen inte högerstyret i Östersund, som röstade ner vårt förslag.

Anders Edvinsson (S), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons