Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Friheterna måste bli fler, inte färre

Annons

Vi lever i en motsägelsefull tid. Aldrig har så många kunnat äta sig mätta, och aldrig har så många barn gått i skolan.

Aldrig tidigare har en kvinna kandiderat till president från ett stort parti i världens mäktigaste land. 

Aldrig har så många människor haft tillgång till det fria ordet och utbildningen, tekniken och kunskapen att föra ut sina åsikter.  

Men samtidigt backar demokratin globalt för tionde året i rad. Och samtidigt dras kvinnors rättigheter tillbaka på många håll i världen. 

Länder som Ungern och Polen, förut östeuropeiska framgångsexempel för frihet och tillväxt, blir alltmer auktoritära. Pressfriheten monteras ned. 

Rätten till abort är hotad från flera håll. Vi ser en global traditionalistisk, nationalistisk och konservativ populism breda ut sig.

I USA har republikanernas presidentkandidat Trump tagit valdebatten till en vulgär mobbningsnivå vi aldrig trodde var möjlig med sitt kvinnoförakt, sin islamofobi och sin hets mot invandrare.

Eller i Filippinerna, där president Dutertes populistiska sexistiska retorik varvas med en politik där människor mördas på öppen gata. 

Också på den afrikanska kontinenten finns flera obehagliga nationalistiska tendenser. Efter att den internationella brottsmålsdomstolen (ICC) beslutat att inleda en granskning av Burundi, där blodiga politiska våldsamheter pågår, uttalade presidenten Nkurunziza att de lämnar domstolen.

Sydafrika har nyligen meddelat att man också träder ur. När nu Uganda och Kenya hotar att följa efter sätts hela ICC:s framtid på spel, vilket innebär att ett mycket viktigt verktyg i kampen att straffa krigsförbrytare kan försvagas.

I Europa har Storbritannien valt att lämna EU. Det går nog att säga att vi just nu lever mitt i en trend där beroendet eller utbytet mellan länder, kulturer och individer utmålas som en fara.

I svensk politik talas det mycket nu om svenska värderingar, i stället för mänskliga rättigheter, demokrati och det öppna liberala samhällets ideal. Dessa påstås vara allt från kvinnors och homosexuellas rättigheter, yttrandefrihet och allas lika värde till rättsstatens principer. 

Sverige tillhör däremot ett av de länder i världen som bäst hedrar dessa ideal. Men dessa värderingar är inte unikt svenska utan liberala och universella. Det finns människor runt om i världen som kämpar för att demänskliga rättigheterna ska gälla också för dem. 

I det europeiska perspektivet innebär det att EU behöver leverera resultat till invånarna. Kommissionen måste också vara tydlig med att de mänskliga fri- och rättigheterna gäller alla unionens medborgare.

De medlemsstater som inskränker sina medborgares rättigheter måste straffas för det, både ekonomiskt och politiskt. 

Friheterna måste bli fler, inte färre. Framförallt måste liberala värderingar försvaras globalt.

Birgitta Ohlsson (L)

utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot

Pär Löfstrand (L)

länsordförande JH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons