Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kan M tänka sig att regera med stöd av SD?

/

Annons

Väljarna förtjänar att få veta om en röst på Moderaterna samtidigt är en röst på sverigedemokratiskt inflytande i svensk politik.

Hittills har moderater lokalt och partiledningen gett motstridiga besked i frågan. Nu vänder jag mig till dig, Saila Quicklund, kan du tänka dig att regera med stöd av SD?

Vi är många som under året har krävt ett svar på frågan hur moderater på riksnivå tänker regera efter 2018 – om M vill bilda regering även om Allianspartierna får färre mandat i riksdagen än Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet och därmed ta makten med stöd av Sverigedemokraterna.

Den moderata partiledningen har hittills inte lämnat besked. Anna Kinberg Batra har konsekvent vägrat att svara ja eller nej – en stor skillnad mot förra året då hon klart och tydligt meddelade att hon aldrig skulle sätta sig i en regering som var beroende av SD.

I stället säger M-ledaren att man inte vill samarbeta med SD.

Låt oss påminna om skillnaden mellan samarbete och stöd. Även om M inte vill släppa in SD i en moderatledd regering, eller ens förhandla med dem om politiska förslag, så skulle en borgerlig minoritetsregering med mindre stöd än S, MP och V innebära ett SD helt plötsligt skulle ha ett avgörande inflytande i svensk politik.

Vid varje blockskiljande omröstning i riksdagen skulle det krävas att SD aktivt röstar med de borgerliga för att en sådan regerings politik ska gå igenom riksdagen.

Det skulle innebära att Sverige för första gången någonsin skulle ha en regering som är beroende av ett aktivt stöd av ett högerextremt parti med rötterna i nazismen, ett parti som Kinberg Batra själv medgav är rasistiskt i en intervju SVT:s Agenda.

Ser vi till Jämtlands län kan vi bland annat nämna Härjedalens kommun. Där tog C och M makten med stöd av SD i samband med förra ansvarsprövningen.

I Härjedalen är borgerligheten det mindre blocket men de valde ändå att ta makten med stöd av SD. Ett liknande exempel finns i Gävleborgs län där M tog makten med hjälp av SD i Gävle.

Väljarna kan känna sig säkra på att vi socialdemokrater aldrig kommer att samarbeta med SD eller regera med aktivt stöd av dem. Nu är det hög tid också för M att ta ansvar och ge ett tydligt svar.

Därför frågar jag dig, Saila Quicklund, kan du tänka dig att regera med stöd av SD?

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamot, ordförande för S i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons