Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Låg lön för medicinska sekreterare riskerar svår kompetensbrist

Annons

Proffsig journalföring är en förutsättning för en effektiv och patientsäker vård. Men idag är det brist på utbildade medicinska sekreterare här i Region Jämtland Härjedalen. Bristen gör redan vår arbetsmiljö tuff och riskerar att försämra för patienterna. Nu måste arbetsgivaren agera och erbjuda moderna villkor och långsiktiga lönesatsningar som matchar vår utbildning och kompetens.

Medicinska sekreterare har en lägre genomsnittlig månadslön än personer som enbart har gymnasieutbildning. Utan en satsning på lön och moderna arbetsvillkor riskerar kompetensbristen att öka – vilket i slutänden drabbar patienterna här i Region Jämtland Härjedalen.

Vision presenterade nyligen en rapport, baserat på en stor medlemsundersökning bland medicinska sekreterare. Vår undersökning visar att en stor majoritet av medicinska sekreterare i Sverige trivs på sitt jobb, men många är missnöjda med sin lön. Det är också nästan 30 procent som upplever att deras idéer till förbättringar inte tas tillvara i vården.

Vision ställer tre krav för att öka yrkets attraktivitet och status:

Landsting och regioner måste göra riktade och långsiktiga lönesatsningar för medicinska sekreterare och vårdadministratörer.

Medicinska sekreterare måste få mer moderna och flexibla arbetsvillkor som gör det möjligt att kombinera arbete, fritid och familjeliv.

Medicinska sekreterare måste få en mer central roll för att utveckla en patientsäker vård, vilket kräver ett närvarande ledarskap.

Yrkesgruppen har en nyckelroll för att vården ska fungera smidigt och för att patientadministrationen sköts effektivt och noggrant.

Vi är välutbildade − majoriteten av alla medicinska sekreterare har en kvalificerad eftergymnasial utbildning. Men våra löner och yrkesvillkor måste bli mer attraktiva och moderna om unga ska se en framtid i vårt viktiga yrke.

Gunvi Dahlström, medicinsk sekreterare och ordförande Vision Region Jämtland Härjedalen

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons