Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: M säger nej till ny stadsdel på Annersia

/

Annons

Östersunds befolkning växer och det är glädjande. Fram till början av 1990-talet växte Östersund stadigt. Sedan har det varit i princip oförändrad befolkning under de 20 år Socialdemokraterna haft makten (med olika partier) i Östersund.

Nu växer hela landet, mycket tack vare flyktingvågen och det märks även i Östersund. Därför krävs nya bostäder.

Många av de nya innevånarna är flyktingar som fått uppehållstillstånd och ungdomar som kommit till Östersunds för arbete och studier. De söker i första hand mindre och billigare lägenheter.

Vi ser även en annan trend och det är att många äldre som bor i villor söker sig ett bekvämt, modernt lägenhetsboende, gärna centralt. Då de flyttar blir rymliga villor i olika prisklasser till salu, som ofta passar barnfamiljer. Vi får igång flyttkedjor.

Den stora diskussionen bland samhällsbyggare och arkitekter är hur vi bygger långsiktigt hållbart och utnyttjar den infrastruktur som redan finns investerad i form av gator, vatten-avlopp, el, fjärrvärme och fibernät.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har blivit kritiserad för förslaget att bygga en ny stad i Mälardalen för att lösa trångboddheten. Ett märkligt förslag av en politiker från ett parti som helst ser att vi ska cykla och inte köra bil. Då borde en förtätning av befintliga städer och samhällen vara lösningen.

I Östersund verkar MP och S vara inne på samma linje som bostadsministern. Bygg en ny stadsdel på Annersia. Märkligt, inte minst för att det var S som 2003 lade ned Böle Byskola, något vi moderater var emot.

Under de 20 år S styrt Östersund har det inte byggs några kommunägda hyreshus alls i till exempel Brunflo och Lit, där det är stor efterfrågan. Men nu vill de tydligen bygga, på Annersia!

Vi tycker att Annersia är ett fantastiskt område, men att karaktären av stadsnära landsbygd (som gör att det är populärt) bör behållas. Det vill säga; fortsätt bygga villor och hästgårdar på rymliga tomter som anpassas in i terrängen. Nya hyreshus bör byggas i befintliga stadsdelar.

Utveckla varje stadsdel utifrån de kvaliteter den har i stället för att förstöra. En ny stor stadsdel på Annersia kräver stora investeringar i nytt vatten- och avloppsnät, gator och vägar och skapar inte bara problem där, utan även med trafiken på och över Frösön.

Därför kommer vi moderater att rösta nej till en ny stadsdel på Annersia som förlaget ser ut nu. Vi vill att man ska kunna bygga villor och hästgårdar i en rimlig omfattning, men inga hyreshus och stadsgator.

En tillönskan om ett Gott Nytt 2017

Pär Jönsson (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons