Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Regeringens flygskatt slår mot Jämtlands län

Annons

Regeringens förslag om flygskatt slår mot jobb och tillväxt i Jämtland. Förslaget försämrar tillgängligheten till och från Jämtlands län då vi saknar andra likvärdiga transportalternativ.

Moderaterna vill inte medverka till att kraftigt försämra transportmöjligheterna till och från Jämtlands län och därför kommer vi försöka att stoppa förslaget i riksdagen. Vi vill istället se en global överenskommelse för flygets klimatpåverkan.

Sverige är det land i Europa som har längst avstånd mellan landsändarna, detta gör att goda flygförbindelser blir helt nödvändiga för att säkra jobb och företagande i hela landet. Det finns helt enkelt inget alternativ till flyget om man vill ta sig till alla delar av landet och hem under dagen.

Flygskatten är det sämsta av två världar – det är en kombination av Socialdemokraternas vilja att höja skatten för människor och företag och Miljöpartiets förkärlek för att straffbeskatta avstånd och försämra landsbygdens konkurrenskraft. Med regeringens storstadsperspektiv lämnas landsbygden åt sitt öde.

De negativa effekterna märks bland annat i Nederländerna där skatten avskaffades ett år efter dess införande. Rapporter från Norge vittnar om att många flygplatser befinner sig i ett ansträngt läge. Regeringen bör därmed ta insikt av detta samt av den kritik som framfördes redan 2006 när man försökte införa en flygskatt.

Moderaterna prioriterar satsningar som är mer kostnadseffektiva men ger större effekter på klimatet och vi lägger 100 miljoner mer än regeringen på internationella klimatinsatser som är 50 gånger mer effektiva. Vi anser även att ett globalt handelssystem för utsläppsrätter där flyget inkluderas är det mest rättvisa och effektivaste för att minska flygets klimatpåverkan.

Regeringen prioriterar en flygskatt med mycket liten klimatvinst, men samtidigt med höga samhällsekonomiska kostnader. Det är en skatt på mobilitet, konkurrenskraft och på besöksnäringen och det säger Moderaterna nej till.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons