Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Regeringens jobbpolitik rena motsatsen till vallöftena

Annons

Politiker brukar prata om att drivkraften för det jobb och engagemang de lägger ner handlar om att genomföra idéerna man ställer sig bakom. Ur detta perspektiv är det en märklig politik att motverka sina egna målsättningar.

I höst har halva mandatperioden gått för Stefan Löfven och hans regering. Under denna halvlek har de på flera punkter brutit mot valbudskapet om att all politik ska prövas mot om de leder till fler jobb eller inte.

Vi kan här exemplifiera med några av de åtgärder vi menar helt strider mot detta budskap.

Halvering av rut- och sänkning av rot-bidraget är kontraproduktivt för en regering som vill åstadkomma sysselsättning.

Att hindra rut är att sätta käppar i hjulen för fler jobb i en bransch som skapat möjlighet för många att få in en fot på arbetsmarknaden. Att göra rot mindre attraktivt är att åter öppna dörren för svartjobb och samtidigt stänga dörren för fler riktiga jobb.

Regeringen har talat sig varm för att skapa fler jobb för ungdomar och ändå gör man tvärtom och höjer arbetsgivaravgiften för unga. Det är en åtgärd som drabbar alla, men främst bromsar små företags möjlighet att våga och kunna växa. 75 procent av företagen i Jämtland har under 10 anställda.

En viktig uppgift för politiker och den näringspolitik de för är dessutom att göra det enkelt att driva företag. Däri finns grunden till skapandet av fler företag och fler jobb.

Regelkrånglet och den tidskrävande administrationen måste därför minska, inte öka. Men även här kan vi konstatera att regeringens agerande är kontraproduktivt för den tillväxt man vill skapa när man ökar småföretagarens pappersarbete genom att kräva månadsrapportering i stället för kvartalsredovisning.

Dessutom återinförs kravet även på mindre företag om årliga lönekartläggningar och handlingsplaner. Vi har sagt det förr och säger det igen: det är inte genom administration företag växer.

Vinstbegränsningar inom välfärden, vägslitageskatt, flygskatt, begränsningar i visstidsanställningar och en ny upphandlingslag; listan på det som blir till hinder för fler och växande företag och fler jobb i Jämtland och Sverige kan göras lång.

Att inte genomföra sina vallöften är en sak. Att göra tvärtemot sina vallöften är ett annat och för oss både obegripligt och oroande vägval.

Halva mandatperioden har gått och det är framför allt en fråga vi har till Löfven och hans regering: vad hände med valbudskapet om att all politik ska prövas mot om de leder till fler jobb eller inte?

Hans Boberg, Nya Närvården, Leif Berglund, Octowood, Ruth Berglund, Strukturrutan, Kjell Enarsson, Zenjo, Katarina Magnusson, Tages, Pecka Marklund, StorsjöGymnasiet, Robert Nilsen, Kornboden, Gunilla Olsén Eriksson, Autotjänst, Johan Redhe, Schalins, Peter Vomacka, AIM, Mattias Wikner, Wikners, Ola Toftegaard, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons