Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Saltet måste vara en undantagsåtgärd

Annons

Om Trafikverket absolut anser att även vi i Jämtland ibland har ett väglag som kräver saltning, varför planerar man då inte för en begränsad insats för just de få tillfällen under vintern när detta kan vara aktuellt?

I stället tar man fram en 40 år gammal praxis anpassad för södra Sverige och bestämmer sig för att nu kör vi detta även på vissa utvalda vägsträckor i Jämtland. Så otroligt kortsynt och okunnigt!

All saltning så fort det är mer än 2–3 minusgrader ställer ju bara till elände. Allt för många exempel från södra Sverige, där man gått ut och saltat vägbanan på en prognos om kommande snöfall, har gett fullständigt felaktigt resultat.

Antingen kommer det bara lite snö och då hade den blåsts bort av trafiken om man inte saltat, eller också kommer mycket snö, och då lyckas saltet bara smälta den till hälften och skapar den allra värsta och farligaste halkan i form av tung blöt modd.

I vårt län är det drygt 90 procent av vägsystemet som inte saltas, och bilisterna har än så länge vana och däck och bilar för att klara detta.

Trafikverket måste komma fram till en lösning där saltet enbart är en undantagsåtgärd, annars förlorar myndigheten all trovärdighet, när det gäller trafiksäkerheten.

I många fall framställs saltningen som ett hot mot bilarnas kvalitet, men det är ju i än högre grad ett hot mot trafiksäkerheten, inte minst långsiktigt.

I länet har det startats ett saltuppror på nätet. På bara några dagar fick man in 10 000 underskrifter, och jag är övertygad om att 99 procent av dessa är erfarna vinterbilister, som väl satt sig in i frågan.

Trafikverket måste i mycket högre grad lyssna på oss som har erfarenhet av väglaget och bilisterna i länet, och inte bara ta fram enkla normer för hur man saltar vägarna söderut eller efter Norrlandskusten, med ett under huvuddelen av vintern annorlunda klimat.

Att tung trafik kommer hit med dåliga däck, som inte är anpassade till vinterkörning, får absolut inte heller vara en orsak till att förstöra för all övrig trafik!

Nu måste våra ledande politiker i region och kommuner visa ledarskap och med kraft sätta stopp för denna både miljö- och trafikfarliga metod, som Trafikverket tycks älska.

Sten Bredberg

Motormännen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons