Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Svar från Försäkringskassan: Information om arbetsförmåga saknas ofta i sjukintygen

/

Annons

Under en lång tid har sjuktalen ökat i Sverige och under många år hade Jämtlands län högst sjuktal i landet. Om vi ska få en återgång i arbete måste vi göra det tillsammans.

Här har vi olika roller. Arbetsgivarna har ansvar för att arbetsmiljön är hållbar så att sjukskrivning kan förebyggas och att den anpassas för att underlätta tillbakagång till jobbet.

Hälso- och sjukvården har ett ansvar när det gäller att tillhandahålla rätt behandling och skriva medicinska heltäckande underlag när sjukskrivning helt eller delvis, kan vara aktuellt. 

Försäkringskassans uppdrag är att följa den lagstiftning som finns för att bedöma rätten till sjukpenning.

För att kunna göra rättssäkra bedömningar behöver Försäkringskassan information i intygen som beskriver hur sjukdomen begränsar förmågan att arbeta.

Debatt: Orimlig situation när allt fler läkarintyg underkänns (5 december)

Tyvärr saknas ofta den informationen. Senast läkarintygens innehåll granskades uppnådde cirka 57 procent en tillräcklig dokumentation. Vi har ett gemensamt arbete att göra, eftersom kompletteringar tar tid och resurser för alla inblandade parter. Olyckligtvis drabbas den enskilda människan av detta.

Det har inte skett några regeländringar. Däremot har praxis ändrats för dem som behöver förlänga sin sjukskrivning. Försäkringskassan kan endast betala ut ersättning under utredningstid till dem som sannolikt har rätt att få ersättning.

Försäkringskassans ledning i Jämtland och Västernorrland har tillsammans med primärvården i Region Jämtland Härjedalen uppmärksammat och analyserat den aktuella situationen i sjukskrivningsprocessen.

Även Samordningsförbundet i Jämtlands län har av sin styrelse ett prioriterat uppdrag att samordna insatser och verka för att utveckla arbetsmetoder och samverkan i området.

Försäkringskassan ska därför tillsammans med primärvården i Region JH utveckla former för samverkan och öka utbildningsinsatser och konsultation om socialförsäkringsfrågor. Samordningsförbundet beslutade om att bevilja medel och att följa utvecklingsarbetet.

Från oktober 2016 pågår ett tvåårigt utvecklingsarbete på fem hälsocentraler; Brunflo, Odensala, Zätagränd och Krokoms och Järpens hälsocentraler.

En dag i veckan finns handläggare från Försäkringskassan på hälsocentralen för konsultation och utbildning i sjukförsäkringsfrågor. Även hälsocentralens besökare som har behov av att ställa frågor kan då på enkelt sätt komma i kontakt med Försäkringskassan.

Det pågår således planering, utbildning och samverkan mellan sjukvården och Försäkringskassan som efterlysts i tidigare debattinlägg.

Vi har stor respekt för frågorna och dess komplexitet – alla parters bidrag behövs för att söka lösningar och dialog.

Här hittar du fler inlägg om Försäkringskassan

Katarina Sinerius

verksamhetsområdeschef för Försäkringskassan, avdelningen för sjukförsäkring Nord

Charlott Ax

områdeschef Försäkringskassan Jämtland och Västernorrlands län

Åke Rönnberg

förbundschef Samordningsförbundet Jämtlands län

Gunilla Kaev

bitr förbundschef Samordningsförbundet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons