Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Uppmaningar om "plastbantning" skapar onödig oro

Annons

Med jämna mellanrum dyker det upp personer i media och bloggar som uppmanar oss att sluta använda plastprodukter, speciellt i köket. Det skapar en oro hos folk som inte grundas på fakta.

Det finns dåliga plastprodukter, precis som det finns dåliga produkter i andra material, men genom kunskap kan vi välja bort de relativt få plastprodukter som bör undvikas.

Plast är en materialgrupp med många användningsområden. Att sluta använda plast, till och med slänga fullt fungerande produkter, är onödigt och direkt negativt för miljön.

Det finns få material som är så hårt reglerat inom EU som plast i kontakt med livsmedel. Det är bra och gör att konsumenter kan lita på att de är säkra att använda.

Vissa svarta plastprodukter från främst Kina och Hongkong kan innehålla ämnen som är skadliga och just därför har EU en hård gränskontroll mot den typen av varor.

Jag har själv mängder av plastprodukter hemma i köket och använder gärna både stekspadar i plast och plastförpackningar att värma mat i. Däremot föredrar jag produkter som tillverkats inom EU och ser till att använda dem till det som de är avsedda för.

Det bästa rådet är att välja plastprodukter från seriösa leverantörer. När sonen fick en elgitarrformad stekspade från Kina smög jag diskret undan den. Den var både svart och saknade märkning för livsmedelskontakt.

Inom EU har vi en sträng lagstiftning kring kemikalier. Därför finns ingen anledning att ha en allmän oro inför plast. Däremot måste våra myndigheter bli ännu bättre på tillsynen av produkter som tillverkats utanför EU.

Plastens fördelar som material är många och möjliggör allt från effektiva transporter av varor till minskade utsläpp av växthusgaser. Om vi skulle byta ut alla plastprodukter skulle mängden avfall öka fyra gånger och utsläppen av koldioxid öka med 60 procent.

Om vi tillsammans hjälps åt att använda rätt plastprodukter för rätt ändamål, i stället för andra mindre reglerade och dyrare material, så kan vi även i fortsättningen bidra till ännu bättre och mer hållbara plastprodukter och fortsätta fasa ut de som inte håller måttet.

Tre tips:

• Rätt saker till rätt ändamål. Ska du värma mat i mikron så använd plastprodukter som är tillverkade för detta.

• Var uppmärksam vid nätköp. Köper du från ett företag utanför EU är det inte säkert att produkten uppfyller samma krav som inom EU. Kontrollera informationen.

• Byt ut trasiga produkter. Att få i sig lite teflon är inte farligt enligt Livsmedelsverket, men en stekpanna med uppluckrat teflon fungerar inte längre som det var tänkt. Repiga produkter i köket kan vara svåra att rengöra och innehålla bakterier.

Lena Lundberg

ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM, branschorganisation för kemi-, plast- och materialbranscherna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons