Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Varför panikbråttom om regionfrågan?

Annons

Civilministern verkar mer intresserad av forcerad tidsplan än sakligt innehåll.

Varför ska det helt plötsligt vara panikbråttom igen? Och det i en grundläggande fråga för demokratin och vårt framtida län.

Vi syftar på förslaget om att slå samman de fyra norra länen till ett så kallat Stornorrland. Nu vill den politiska eliten i länet att ett sådant beslut ska hastas fram.

Visserligen har civilministern nyligen signalerat att Jämtlands län just nu ska hållas utanför och den tänkta tidsplanen ska förlängas. Men bara med ett par år. Målsättningen verkar vara densamma, ett Stornorrland.

Om det trots allt bildas nya storregioner med bibehållet ansvar för sjukvården, men där vårt län inte ingår, löser det verkligen inte de stora problem vi har med tillgång till bra och rättvis sjukvård.

Länets befolkning är uppenbarligen mycket tveksam till ett brådstörtat beslut och vill därför ha en folkomröstning. Vi utgår också ifrån att så blir fallet. Det krävs för att värna demokratin och ge utrymme för en diskussion i sakfrågan.

För bara några år sedan hade länets politiska ledning lika brått med att slå samman Jämtlands och Västernorrlands län. Vid den tiden var de emot ett Stornorrland av samma skäl som de nu förnekar.

Nog svänger det i de politiska backarna. Då som nu med mycket bristfälligt beslutsunderlag. Den gången blev det intet i den påsen.

Så ett par synpunkter i själva sakfrågan beträffande sammanslagning eller ej:

Om vi slår samman de fyra fattiga Norrlandslänen med tom portmonnä till en större portmonnä, blir det mer pengar i den då?

Vi ska självfallet ha en likvärdig sjukvård i hela landet. Det har vi dessvärre inte i dag.

Landstingen är ansvariga huvudmän och många har en mycket besvärlig ekonomi. Lägg därtill den mycket snabba medicintekniska utvecklingen som räddar människoliv, men givetvis även ökar kostnaderna.

Ingen region eller landsting klarar själva dessa så önskvärda kostnadsökningar. Här måste absolut staten ta ett större ansvar.

Mot denna bakgrund måste en djupgående statlig utredning se över hur ett förstatligande av specialistvården eller, enkelt uttryckt, sjukhussjukvården, skulle kunna ske. När väl en sådan utredning är genomförd kan frågan om regionernas storlek övervägas.

Men en översyn av kommunstrukturen är mer angelägen. Kommunerna är den offentliga organisation som finns närmast medborgarna och många små kommuner har stora problem att klara sina uppgifter, trots att de har landets högsta skattenivåer.

Värderade politiker! Tänk efter före.

Åke Edin, Kerstin Wallin, Bo Toresson

artikelförfattarna som kommer från länet har alla tidigare haft höga S-uppdrag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons