Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi accepterar inte våld och hat mot kvinnor!

Annons

Den 25 november är det Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Enligt FN är våld mot kvinnor: ”varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet”.

Världshälsoorganisationen uppskattar att cirka 35 procent av världens kvinnor har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld.

I Sverige gjordes 2013 nära 30 000 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år och i tre av fyra fall är den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan. Brottsförebyggande rådet uppskattar att endast vart femte fall anmäls till polisen.

I genomsnitt 20 kvinnor i Sverige misshandlas till döds varje år av en närstående, och i 17 fall är gärningsmannen en man som de har eller har haft en relation med. Dödligt våld i nära relationer är ofta resultatet av en längre tids våldsutövning.

I Sverige är kvinnor som allra mest utsatta när de lämnar en våldsam partner eftersom samhället saknar effektiva skyddsåtgärder.

Våld mot kvinnor förekommer över hela världen, oavsett samhällsklass, ålder eller etnisk, kulturell eller religiös tillhörighet. Våldet sker på olika arenor: inom familjen och hemmet, i samhället, som en del i krigföring i väpnande konflikter och utövas eller tolereras ibland av staten.

Bakom stängda dörrar utsätts kvinnor för våld från sin partner eller sina släktingar. Många flickor och kvinnor utsätts för sexuellt våld. De flesta anmäler aldrig brotten. Få av anmälningarna leder till rättsliga påföljder.

Rätten att inte utsättas för könsrelaterat våld är en fråga om demokrati, jämställdhet och grundläggande mänskliga rättigheter.

Kvinnor utsätts för sexualiserat hat och hot på nätet. Det hotar att tysta kvinnor och göra det svårare för kvinnor att delta i det offentliga samtalet och ta plats. Mäns våld mot kvinnor drabbar alla kvinnor – inte bara den direkt utsatta.

Om du vill uppmärksamma våldet mot kvinnor, kom till Stortorget i Östersund på fredag 25 november klockan 18.00 och tänd ett ljus. För de kvinnor som dödats, för dem som skadats och för dem som lever under hot om psykiskt och fysiskt våld. Tillsammans visar vi att vi inte accepterar kvinnohat och våld.

Ingrid Mårtensson, Helena Åsasdotter Nord, Ellinor Ottosson, Linn Kårelind, Sofie Hamberg,Isabell Skog, Jessika Rylle Svensson, Catarina Antán

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons