Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vissa regler måste följas för allas trevnad i våra friluftsområden

Annons

Där människor ska samsas finns det lika många åsikter om andras felbeteenden som det finns individer.

Cyklister i racerställning kryssar sig fram mellan gående på trottoarerna, hänsynslösa bilister och vissa hundägare ställer till det, och visar en bild av livet som vi aldrig kommer undan utan måste förhålla oss till på ett klokt sätt.

Den stora ökningen av hundägare skapar med automatik fler exempel på dålig hundhållning. Ökningen av cyklister som anammat kommunens budskap att ställa undan bilen, bidrar till att vi får uppleva fler incidenter på våra trottoarer.

Att många promenerar med sina hundar och att många fler tar cykeln till jobbet är i förlängningen något som på ett förnämligt sätt bidrar till ett friskare och trevligare samhälle.

Lillsjöområdet är en bit på väg att utvecklas till ett naturreservat som innehåller fäbodar och gamla färdvägar till betesmarker, liksom ett rikt utbud av skidspår.

Ett utbud som med hela sitt innehåll medger möjligheter till ett rikt, ansvarstagande friluftsliv för breda grupper av naturälskare. Ett reservat där respekten för det som erbjuds och där respekten för hur man bemöter varandra skapar en atmosfär där det är lätt att samsas.

ÖSK-området kan utvecklas till ett område som, mer markant än i dag, riktar in sig på att tillfredsställa gruppen aktiva motionärers efterfrågan.

Det speciella skidspåret ner mot Rannåstjärn som anpassats för hundar – med eller utan pulka – får bli det skidspår i området som erbjuds den gruppen utövare.

Hundar i koppel och barn i pulkor kan från ett särskilt anpassat skidspår starta färden i ÖSK-området på väg upp mot Spikbodarna, som välkomnar den här gruppen utövare, liksom alla andra som efterfrågar områdets möjligheter till rekreation och ett rikt friluftsliv.

I anslutning till spåren ges information med positiva förtecken som skapar förståelse och acceptans för människors olika intressen och efterfrågan, kopplat till att vissa regler måste till för allas trevnad.

Oönskad biltrafik ner till badbryggan i Lillsjön orsakade under många år missnöje och otrivsel. En trafikskylt som visade förbjuden motorfordonstrafik hjälpte föga. Bilar parkerades ute i sanden på badplatsen. Föreningen Fördel Jämtland skapade en trevlig skylt där det stod:

”Alla vi som är rädda om naturupplevelsen i Lillsjöområdet förstår varför endast fordon med särskilt tillstånd får trafikera vägen”

I dag är problemet försumbart!

Bertil Paulson

ordförande föreningen Fördel Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons