Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det måste finnas både bredd och elit

/
  • Det är viktigt att politiker, idrotten och andra kommer ihåg att det alltid måste handla om både och: att både bygga bredd och stimulera elit. Klarar idrottsrörelsen inte detta dubbla uppdrag klarar man inte heller att ta sitt samhällsansvar. Det är faran med en ensidig elitfokusering, skriver företrädare för Korpen.

Alla vet att motion har en positiv effekt på vår hälsa och motverkar våra vanligaste folksjukdomar. Exempelvis löper personer som motionerar hälften så stor risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom som de som inte är fysiskt aktiva. Ändå är det ungefär 6 miljoner svenskar som står utanför den organiserade idrottsrörelsen – och hela 5 miljoner motionerar för lite.

Annons

Riksidrottsförbundets undersökning ”Svenska folkets tävlings- och motionsvanor” visar att jämtlänningarna är ganska duktiga på att röra sig. Andelen som motionerar minst en gång i veckan är cirka 77,5 procent. Det placerar Jämtland på en femte plats i Sverige (även om aktivitet en gång i veckan nog är i minsta laget – för att nå bättre hälsa krävs minst 30 minuter lättare vardaglig fysisk aktivitet eller motionsträning cirka tre gånger per vecka). Men tyvärr vet vi att motion och friskvård tillhör det man lätt skär ned på i sämre ekonomiska tider – från arbetsgivarhåll, från kommunerna och från den enskilde.

Östersunds kommun har lagt ett förslag som innebär stora försämringar för breddidrotten. Hyra för lokaler och planer blir klart dyrare än tidigare, de bidrag som i dag betalas ut skärps och försämras för breddidrotten och dessutom kommer träningstiderna att försämras för motionsidrotten. På anläggningssidan finns mycket kvar att önska i Östersunds kommun, frågan är också om kommunen har frågat idrottsföreningarna vad som efterfrågas av deras medlemmar?

För Korpen är det oerhört viktigt att också de jämtlänningar som ligger kvar på sofflocket ska ta steget och börja röra på sig. För oss är den egna aktiviteten grundläggande, inte den specifika idrotten, inte medaljerna. Korpens mål är inte OS och VM, utan att så många som möjligt motionerar. Det hindrar inte att vi också tycker att det är viktigt att svenskar tar medaljer.

Men ibland glöms detta bort – det handlar bara om elit och resultat. Det är viktigt att politiker, idrotten och andra kommer ihåg att det alltid måste handla om både och: att både bygga bredd och stimulera elit. Klarar idrottsrörelsen inte detta dubbla uppdrag klarar man inte heller att ta sitt samhällsansvar. Det är faran med en ensidig elitfokusering.

Men vi måste också ställa krav på oss själva inom idrottsrörelsen. Korpen är beredd ta sin del av ansvaret och erbjuda fler motion och friskvård. Vi kan på ett konkret sätt bidra till folkhälsan genom att vara en one-stop-shop för motion. Korpen kan agera ”motionsmäklare” mellan landstinget, länets arbetsgivare och alla de möjligheter till motion som finns i Jämtland – i vår egen regi, men lika gärna i övriga idrottsorganisationers regi. Det är ett samarbete som kan mynna ut i att aktiva jämtlänningar blir fler och därmed ett friskare Jämtland.

, Ordförande i Korpen        
, Ordförande i Korpen Jämtland– Svenska Motionsidrottsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons