Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakturamodell undergräver ROT-avdraget

/

Rotavdraget är en mycket viktig åtgärd för att få fart på ekonomin och bekämpa svartarbetet. Det har dessutom en positiv miljöeffekt eftersom en betydande del av arbetena direkt eller indirekt förbättrar husens energieffektivitet. Det är också utmärkt att avdraget nu blir permanent.

Annons

Byggsektorn är viktig för landets totala ekonomi, men egentligen än viktigare på lokal nivå. Byggandet är personalintensivt, det är mest svenska insatsvaror som används och det har starka kopplingar till andra näringar.

Det är också bra att ROT-avdraget nu ska infogas i det allmänna systemet för hushållstjänster. Ju enklare och mer generella regelverk som utformas desto effektivt.

Allt detta positiva riskerar dock att ta en ”ände med förskräckelse” från halvårsskiftet. Enligt regeringens planer införs då nämligen den så kallade fakturamodellen. Fakturamodellen innebär i korthet och förenklat att kunderna från början ska faktureras halva arbetskostnaden. Tanken är att efterfrågan på den här typen av tjänster ska öka snabbare än om man som privatperson måste vänta några månader innan man får tillbaka avdraget från skatteverket.

Men nackdelarna och riskerna med fakturamodellen är mångdubbelt större. I korthet innebär förslaget faktiskt:

Att enskilda företaget får stå risken om det i efterhand visar sig att personen som skulle ha jobbet utfört inte har rätt till avdrag. Det är i praktiken nästan omöjligt för till exempel ett litet byggföretag att undersöka om den tilltänkte kunden använt sitt skattelättnadsutrymme för trädgårdstjänster eller annat.

Att ett eventuellt sådant misstag kan vara dödsstöten för ett litet företag när det kan vara fråga om 50 000 kronor – som man möjligen kan få tillbaka efter långa och dyra rättegångar mot enskild kund.

Att företagets likviditet försämras än mer eftersom Skatteverket knappast lär klara av att hantera allt lika snabbt som en normal faktura förfaller.

Uppgiftslämnarbördan på företagen ökar för att Skatteverket ska kunna kontrollera allting

För en regering som annars värnar småföretag, är detta helt enkelt en felaktig politik. Riskerna för företagen är så stora att många mindre företag kommer att lämna hushållsmarknaden. I så fall kan en viktig åtgärd riskerar bli ett praktfullt självmål.

Vad kan göras? Det finns två olika sätt att lösa problemen. I båda är det köparen som ansöker om avdraget.

Enklast är att behålla dagens system där ansvaret för avdraget vilar på köparna. Visst, det tar lite tid att få ut sina pengar då, men för den som gör större ROT-jobb går det alltid att söka jämkning.

Den andra lösningen är att företaget fakturerar allt och kunden betalar allt, men att kunden genast ska kunna få sin preliminära skattelättnad av Skatteverket, med utbetalning via skattekontot. Avstämning av preliminär lättnad mot skatten görs året efter precis som enligt fakturamodellen.

Avslutningsvis: ROT-avdraget är en viktig åtgärd. Det är för viktigt för att riskeras av ett ogenomtänkt regelverk. Förhoppningen står nu till lite ROT-jobb även på själva ROT-systemet.

Åsa Bergström-Schahine

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons