Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ganman gör mig förbannad och besviken"

Annons

Angående recensionen "Besinningslöst och roligt med finess" skriven av Jens Ganman (ÖP i måndags)
Jag läser Ganmans recension av Liv Strömquists senaste seriealbum. Serierna är enligt Ganman både pretentiösa och politiskt korrekta samtidigt som han beskriver Strömquist som en sadistisk njuterska som drar elakheter för långt.
Jag reagerar på Ganmans formulering om hur Strömquist öser politisk ilska samtidigt som hans andemening tycks vara att denna ilska skulle vara överdriven.
Jag biter ihop, försöker tänka överslätande tankar om hur alla har rätt till sin åsikt. Kanske bottnar mitt försök till förståelse i ett medlidande för de män som sitter ute i sina stugor och blir provocerade av serierna.
Jag tänker att det kanske inte är så lätt för Jens Ganman att i ett humoristiskt och lättsmält seriealbum ta till sig information om faktisk könsmaktsordning och klassförtryck.
Men sen kommer det sista stycket och jag kommer på mig själv med att dra efter andan:
"Intressant detalj: ytlighet och porrifiering av samhället verkar vara ett av hennes favorithatobjekt. Men när hon ska posera för det obligatoriska författarporträttet på bokens inner sleeve så finns också det obligatoriska kåtsuget i blicken där.
Jag blir så jävla förbannad och besviken.
Förbannad å Livs vägnar, mina egna och alla andra kvinnors som objektifieras och får sina utseenden recenserade.
Hur vågar han skriva något så nedvärderande och osmakligt (ja, ordet kåtsug är osmakligt)? Och hur vågar han överhuvudtaget ta sig rätten att kommentera författarens utseende?
Besviken blir jag på Östersunds-Posten som har låtit denna recension passera igenom och valt att publicera den och jag skulle önska att ansvarig utgivare gav mig svar därom.
Intressant (och komiskt) i sammanhanget är dock att Ganmans recension ytterligare åskådliggör de analyser Liv Strömquist gör i aktuellt seriealbum.
/ Eva Berglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons