Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta en ny identitet för Järpen

Järpens identitet som centralort fungerar inte längre som tillräckligt skäl att politiskt värna om sådant som vi tagit för självklarheter i byn. Det har vi under flera år egentligen kunnat konstatera, och nu kommer bevisen på löpande band att så verkligen är fallet.

Annons

Och när man nu gärna lyfter fram att Åre även gått om Järpen i befolkningsantal, så är det dags inse faktum – att invånarna i Järpen snarast bör söka efter ny och bättre identitet än bara vara centralort.

För hur attraktionsmässigt är det egentligen att enbart kunna säga att man är en centralort? Speciellt som vi har så fantastiskt mycket andra bra saker i byn som vi hellre kan profilera oss med.

och natur är starka attraktioner som med finish och samverkan i arbetet kan bli så starka attraktioner att vi skulle få ökad inflyttning, företagande och föreningsaktivitet. Utifrån byns förutsättningar skulle Järpen utan problem minst kunna ha en professionell och fullbokad logianläggning och ett stort aktivitetsföretag med inriktning på natur och kulturupplevelser.

Järpen inte duger som besöksmål, men i mitt arbete som internationell rådgivare i naturturism, kan jag berätta att vår egen hemmablindhet är vårt största hot.

Natur/kulturturismföretag sätter dessutom en by som Järpen på kartan som besöksmål och skapar profil och image med förtecken som just nu är trendiga och stor efterfrågan på.

Att dessutom profilera Järpen som en fantastisk boplats för sport- och fritidsintresserade människor, är en given succé. Här har du nära till alla vackra fjällmiljöer i alla väderstreck tillika fantastiska anläggningar till vardags.

fick till en riktigt bra bygemenskap, då vore det inte något problem att få Järpens äkta och riktiga värden att blomma ut och skapa den attraktion byn är värd. Att lämna detta ansvar till politikerna är som att sätta vargen att vakta fåren.

Men att själva sätta igång och ta det ansvar och sluta gnälla och i stället skapa en riktigt bra och kreativ strategi med tillhörande uthållighet, är för mig enda alternativ till den nedåtgående spiral Järpen nu hamnat i.

Kraften finns och envisheten likaså. Samordning av denna kraft och gemensamma målbilder är vägen från död till sprudlande liv. Föreningarna och företagen i byn är de rätta trupperna att placera ut i frontlinjen för utvecklingsarbetet.

Så vad säger ni? Ska vi resa oss och börja gå själva dit vi vill, eller ska vi fortsätta lägga våra liv i politikernas svaga och ointresserade händer? Jag är redo, är ni?


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons